keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Punajuurivuoka vuohenjuustolla ja pinjansiemenillä





Pitkäksi venyneen vapun vieton takia vappupäivä vaati hyvin ravitsevaa ja tuhtia ruokaa. Istuin pari viikkoa sitten kirjaston lehtienlukusalissa (eka kerta) ja luin läpi lähes kymmenisen lehteä ja yhä jäi monta kiinnostavaa katsastamatta. Mukana ei ollut kuin kangaskassi ja kirjastokortti joten muistiinpanovälineeksi päätyi puhelin. Taisi olla Glorian ruoka ja viini lehdessä sellai suurinpiirteinen ohje punajuurivuokaan ja naputtelin vähän sinnepäin- muistiinpanoja puhelimen muistikirjaan.

Jotkut makuyhdistelmät vaan natsaavat, rakenne ihastuttaa ja kaikki on kivaa! Tämä on sellainen ruoka. Ensin makuhermoni vähän epäröivät mutta kyllä tämä on ihanaa. Toinen ruokailija tykkäsi todella paljon. Ja hän on vähän nirsompi. Joten veikkaan että tämä sujahtaa monen massuun innolla. Nyt tekemään!



Katsellessani edellis-illan ohjelmia digiboksilta (kuka muu rakastaa tallentavaa digiboksia??) kuorin ja pilkoin punajuuria ihastellen juuresten upeaa väriä.

Punajuurivuoka

1 kg punajuuria
1/2 dl vettä
loraus rypsiöljyä
loraus oliiviöljyä
pari isoa hyppysellistä meiramia (kuivattua)
hyppysellinen tinjamia(kuivattua)
hyppysellinen basilikaa(kuivattua)
1,5 dl pinjansiemeniä
noin 180g vuohenjuustoa (valkohomekuorellista)

Kuori ja pilko punajuuret; halkaise kahtia ja leikkaa sitten kapeiksi palasiksi. Levitä vuokaan ja lorauta mukaan vesi ynnä öljyt. Mausta hyvin yrteillä (halutessasi voit käyttää tuoreita yrttejä, käytä tällöin niitä enemmän, noin kourallisen verran ainakin) ja sekoita. Nosta 150 asteiseen uuniin ja anna paistua kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Tämä vie aikaa noin tunnin, riippuen palojen koosta ja uunin tehosta.

Nosta sitten vuoka pois uunista, ripottele ylle vuohenjuustoa ja nosta vuoka takaisin uuniin kunnes juusto on sulanut ihanasti ylle. Paahda sillä välin pinjansiemet kuivalla pannulla. Nosta vuoka pois uunista, ripottele ylle pinjansiemenet ja tarjoile sellaisenaan tai vaikka salaatin, kasvispihvien tai lihapullien kera.

Punajuuren, vuohenjuuston ja pinjansiemenien liitto on pyhä juttu, suosittelen testaamaan!

3 kommenttia:

  1. kuulostaa hyvältä, vaikken vuohenjuustosta tykkääkään:)

    muuten hei, mä edistyn: kopion kirjastossa novitasta sen virkattujen bikinien ohjeen, ostin langan ja koukun - ja siihen se tyssäsikin. Netin ohjeiden avulla en vaan ymmärrä sitä kieltä ensimmäistä lausetta pidemmälle! Höh, mä kun niin innostuin :c

    VastaaPoista
  2. Vuohenjuusto tosiaan sopii punajuuren kanssa kivasti. Vuohenjuustoa löytyy muuten myös maustettuna, esim tuorejuuston tapaisena, se on miedompaa jos haluat joskus testata.

    Ja hei hienoa että innostuit virkkauksesta!Älä vielä lannistu vaikkei heti onnistunutkaan. Googlaappa tosiaan se Viivin virkkausnetti, se on todella selkeä ja ohjaistaa pylväiden ja muiden virkkaukseen.

    Bikineiden aloitus on ehkä se kinkkisin; kiepautat ensin langan kokonaan sormen ympäri. Siihen lankalenkkiin virkataan sitten niitä pylväitä ja pylväiden väliin ketjusilmukoita. Eli ensin koukku sen lenkin läpi ja otetaan lanka koukun mukaan, vedetään lanka lenkin läpi ja virkataan pylväs (viivin virkkausnetti auttaa pylväässä). Nyt lenkissä on yksi pylväs. Sitten tehdään uusia pylväitä samalla tavalla ja väliin ohjeen mukaan ketjusilmukoita. Kun 1krs on tehty, voi lankalenkkiä vähän kiristää vetämällä langan päästä niin ei jää keskelle reikää. Seuraavat kerrokset virkataan sitten aina edellisen kerroksen "päälle". Koska bikinien yläosa tehdään kokonaan pylväin ja ketjusilmukoin (viimeistelyssä jotain kiinteitä silmukoita) onnistuu homma takuulla kunhan pääsee alkuun.

    Jos lankalenkki ei oikein onnistu, löysin tälläisen: http://diin-blogi.vuodatus.net/blog/1828895/aloitussilmukka-aloituslenkki/ tuossa näkyy ehkä joten kuten mitä tarkoitetaan sillä että virkataan ensimmäinen kerros lankalenkkiin. Tuo ei ole siis bikiniohje mutta näyttää kuinka pylväitä virkataan lenkkiin.

    Jos ei tämä epäselvä selostus auta :D , voisin tehdä kyllä tästä ihan kuvallisen step-by-step ohjeen, ajatuksena on virkata toiset bikinit kuitenkin joten se tulee samalla siinä :)

    VastaaPoista
  3. Toi ohje olis ihan unelma, jos sellasen vaan jaksaisit tehdä. Tuolla Viivin virkkausnetissä kävin kanssa ja tulostinkin niitä ohjeita, mutta en tajua miten niitä pylväitä tehdään peräkkäin monta yhdelle kerrokselle O_o nojoo, ehkä tää tästä, kokeilen noin seuraavaksi! :)

    VastaaPoista