perjantai 4. toukokuuta 2012

Munkkeja!


Mmm. Munkkien paistaminen on ihanan jännää ja nopeaa hommaa; 40 munkkia paistaa reilussa vartissa.



Vaikka vappu meni, ei munkkiaika kyllä mennyt joten sokeristen ihanuuksien esittely ei ole vielä myöhäistä! Munkeissa on sitä jotain, ehkä paistamisen jännittävyys tai munkkien kuohkea rakenne ynnättynä sokeriseen kuorrutukseen muodostavat niin hyvän kokonaisuuden ettei yhtä erikoispiirrettä voi erotella.

Sokeriset munkit (40 kpl)

5dl vettä
50g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
noin 14dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

paistamiseen:
1 ptk munkinpaistorasvaa

päälle

sokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri, kardemumma, suola ja munat. Sekoita. Lisää sitten puolet jauhoista sekä öljyt. Alusta joukkoon loput jauhoista, vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota helpommin reunoista. Mitä lössömpi ja tarttuvampi, sitä muhkeammat munkit! Älä lisää siis jauhoja loputtomiin, anna taikinan vaan olla. Vaivaa kunnolla kuitenkin.
Anna kohota lämpimässä noin 30 min.
Vaivaa taikinasta pullia. Anna kohota leivinliinan alla ja kuumenna sillä välin paistorasva kattilassa. Varaa kattilan viereen kattilan kansi. Testaa rasvan kuumuu esim leivän palasella, sen tulisi ruskettua ainakin minuutissa.

Puhkaise pullat sormella keskeltä ja pyöritä munkkirinkiläksi. Laske noin 3 munkkia kerrallaan paistumaan, 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta kypsät munkit lautaselle jolla on talouspaperia imemässä ylijäämä rasvat pois. Kierrittele sitten lämpimät munkit sokerissa ja tarjoile.

Munkit voi helposti pakastaa ilman sokerikuorrutetta ja lämmittää niitä sitten ennen tarjoilua mikrossa ja kuorruttaa sokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti