torstai 1. maaliskuuta 2012

Voihan frilla!

Kun Novita lanseerasi sesonki-langaksi frillan, olin vähän skeptinen mutta myös kovin iloissani. "Alkuperäiset", kalliit röyhelöhuivilangat eivät sovi kukkarolleni mutta olen silti halunnut kovasti kokeilla huivin tekoa ja saada tuntumaa verkkolankaan. Anttilassa oli aikanaan tarjous näistä frilloista ja nappasin musta-valko-harmaan kerän mukaani alle vitosella, ihan kokeilumielessä.

kuva novitan

Noin 10 neuleriviä myöhemmin alkoi kiukuttaa. Langassa on ollut jo kaksi isoa solmua ja verkon silmujen erottelu toisistaan vaatii sorminäppäryyttä- langan neulominen on siis hidasta. Lanka on siis verkkomaista- alareuna on kiinteä "kaitale" lankaa ja yläreuna koostuu verkkomaisista silmuista (kuin virkattua verkkoa). Ideana on poimia verkon yläreunasta 8 peräkkäistä silmua (eli yksittäistä verkon osaa) , kääntää neule ja neuloa seuraava silmu oikein puikolla olevaan ekaan silmuun, toinen toiseen silmuun jne kunnes kaikki 8 on neulottu, kääntää neule ja jatkaa samaa mallia. Kokeilemalla oppii parhaiten. Langasta käytetään siis verkon ylintä riviä neulottaessa, muu matkaa mukana.

 Yläreunan "silmuja" on kuitenkin hankala erottaa vaikka langan verkko venyttäisi pystysuunnassa- tällöin ylärivi on kyllä suora, mutta painuu alimpien verkkokerrosten päälle. On siis nostettava sormella esiin jokainen ylärivin "silmu" ennen sen neulomista! Ihan järjetöntä. Tulos on toki hienoa mutta vähän mietityttää. Isot solmut eivät peity helposti ja ovat muutenkin rasittavia. 

kuva novitan


Anttilassa oli frillojen vierellä myös esimerkki huivi, jonka rakennetta katsellessa huomasin neuleen olevan tosi tiukkaa ja pientä. Frillan vyyhdissä kehotetaan kuitenkin käyttämään puikkoja 6-8, joten tulos  ei ole ihan niin tiukkaa. Olen kuitenkin isojen puikkojen ystävä joten eipä tämä hetkauttanut- ihmetytti vain, miksi mallikappale eroaa vyyhdin ohjeen mukaisesta (vaikka malli oli käsittääkseni Novitan esimerkkimalli). Vyyhdin ohje on myös hankalasti muotoiltu vaikka kuinka mainostetaan että kerästä syntyy helposti huivi. 

No jos jotain pahaa niin hyvääkin; lanka tuntuu ihanalta! Juuri kivan keveältä, sileältä ja täten sopivalta sisäkäyttöön talvisin ja muulloin ihan kaulaliinan korvaajaksi. Itseä rassaa vaan langan olomuoto ja silmujen löytämisen hankaluus, että projekti pitkittynee paljonkin. 

Päädyin frillan pariin miettiessäni seuraavaa neuleprojektia (Minni Hiiri pipo on jo valmis- siitä lisää lähipäivinä) ja taidankin siirtyä selailemaan lehtiä inspiraation toivossa, frilla saa odottaa seesteisempiä ja kärsivällisempiä aikoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti