sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Key lime pie

Makennälkään ja överi-kermaisuuden kaipuuseen iskee kuin nyrkki silmään tämä piiras. Limen ja kerman liitto on taivaallinen eikä murea keksipohja pahenna kokonaisuutta lainkaan. Yhden palan syö helposti mutta paljoa pidemmälle ei kerralla pääse- kaverit kannattaa siis kutsua kylään tekemään tästä tuhoa tai sitten valmistautua nauttimaan monta makeaa aamupalaa.
Leivoin lauantai-iltana, sunnuntaina päivällä oli melkein puolet mennyt jo!

Vain muutamasta raaka-aineesta koostuva piiras on melkeimpä hienostunut vaikka tekoprosessi on helpompaa kuin heinän teko. Amerikan puolelta tuttu Key Lime Pie sai ohjeensa tällä kertaa Humming Birdin kirjasta. Parantaa kurjimmankin päivän varmasti.

Piiraaseen tulee kondensoitua maitoa, eli "tiivistettyä"maitoa, sokeroitua sellaista. Kondensoitua maitoa myydään säilyketölkeissä ja ne löytyvät usein kaupan hedelmäsäilykkeiden lomasta, esim kookosmaidon vierestä. Tätä ei voi korvata millään muulla ilman että rakenne kärsisi huimasti. Jyväskylässä kondensoitua maitoa löytyy aivan keskustassa kaikista ruokakaupoista joten sen saatavuus alkaa olla jo aika hyvä. Etniset kaupat auttavat ellei perusputiikista löydy. Hintaa tölkillä on yleensä vähän reilu euro tai lähes kaksi, riippuen merkistä.

Key Lime Pie

500g digestive keksejä
200g voita sulana

8 kananmunan keltuaista
2 tlk kondensoitua maitoa
5 limen kuori raastettuna sekä mehut


2-3 prk kuohukermaa (koristeeksi vähän raastettua limen kuorta)

Kuumenna uuni 175 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan 23cm piirakkavuoka.
Murskaa keksit hienoksi joko käsin tai tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita keksijauheen sekaan kunnes seos on yhtä massaa. Taputtele ja tiivistä taikina piirakkavuoan pohjalle ja esipaista 20min ja anna sitten jäähtyä.

Raasta limeistä kuoret ja purista mehut kulhoon. Lisää kananmunan keltuaiset sekä kondensoitu maito, sekoita hyvin yhteen, seos saostuu itsestään. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja paista 150 asteessa 20-30 minuuttia, eli kunnes täyte on kiinteää mutta keskeltä vielä pehmeää (ei tytisevää hytisevää kuitenkaan). Anna jäähtyä täysin pöydällä, peitä kuvulla tai esim kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi tai yön yli.

Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi ja kuorruta piiras sillä ennen tarjoilua. Voit halutessasi raastaa ylle vielä hieman limen kuorta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti