torstai 15. maaliskuuta 2012

Eka kerta keittössä; kaalikääryleet

Keitetyn kaalin imelä haju? Limaisuus ja lötköisyys? Makusekasorto ja liika makeus? Kaikki poissa! Ei mitään tietoa edellä mainituista kun värkkäsin itse ihan ekaa kertaa kaalikääryleitä kotona. Toki kaali haisee kun keittyy tai paistuu, mutta ei yhtään niin kauhesti kuin muistin. Nappivalinta siis, kaikki hyvin ja helppoa kuin heinänteko. Kaalia jäi yli paljon joten tänään luvassa vielä pilkkomista ja pakastamista. Marttaliiton nettisivut osasi kertoa nimittäin että keitetynkin kaalin voi pakastaa.Kaalikääryleet

1 varhaiskaali (tai muu valkokaali/keräkaali tms)
1 sipuli
1 1/2 dl riisi monivilja seosta
2 dl soijarouhetta
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 kananmuna
yrttisuolaa
hieman grillimaustetta
mustapippuria
siirappia

Leikkaa kaalin kanta pois ja keitä sitä isossa kattilassa kunnes lehdet irtoavat helposti.Lämmitä uuni 225 asteeseen. Silppua sipuli ja keitä riisi kasvisliemikuution kanssa (katso ohje paketista vaikka tai keitä summittaisessa vesimäärässä mainittu määrä riisiä). Kuullota sipulia pannulla voissa ja lisää sitten soijarouhe sekä vesi, anna turvota.

Nosta nyt viimeistään kaali kattilasta pois ja irrota varovasti lehtiä kokonaisina. Lehtien määrä vastaa kääryleiden määrää! Silppua vähän ylimääräistä kaalia täytteen mukaan. Sekoita pannulla riisi, soijarouhe, sipuli, kaalisilppua sekä mausteet ja kananmuna.

Vuoraa vuoka muutamilla kaalinlehdillä jotta kääryleet eivät varmana tartu vuoan pohjaan.

Lusikoi täytettä kaalinlehdelle ja rullaa se kääryleeksi, taita rullan päädyt alle ja aseta kääryle vuokaan. Toista sama kunnes vuoka on täynnä, lorauta päälle siirappia ja paista uunissa noin 20-30 minuuttia.

Niin hyvää! On ihan uskomatonta miten inhokki ruoka voikin olla TOSI hyvää kun sen tekee itse ja mallaa mieleisekseen. Eihän tämä ohje ole ehkä ihan ortodoksinen kääryleohje (esim grillimauste..) mutta maistui hyvältä, mikä on pääasia! Tälläinen onnistumisen fiilis on yksi kokkaamisen parhaista jutuista (sen ruuan lisäksi siis), varsinkin tälläisenä viikkona kun ei ole aikaa mihinkään ja kaatuu ilta illalta aiemin nukkumaan. Kaalikääryleiden voimalla viikonloppua kohti siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti