tiistai 31. toukokuuta 2011

Super nopea valkosipulinen pasta

En liioittele yhtään sanoessani tämän olevan super nopea, mitä nopeammin saat pastan kiehumaan, sitä nopeammin ruoka on valmista. Itse odottelin vaan kärsimättömänä spagetin keittymistä sillä muuten olin kyllä valehtelematta muutamassa minuutissa valmis. Ja silti; rasvaa lisätty nolla prosenttia ja maku mainioin valkosipulisin. Valkosipuli on välttämätön.

Naminami
 Valkosipulinen kasvispasta (1-2, riippuen kasvisten määrästä)

1 valkosipulin kynsi
1 porkkana
pala varhaiskaalia
pala paprikaa
1 prk ruokakermaa (keijun vege on ihanan paksua)
öljyä

spagettia + suolaa keitin veteen

Laita spagetti veteen suola hipun kera ja laita kiehumaan.Laita paistinpannu levylle ja levy kuumenemaan. Kuori ja leikkaa valkosipulin kynsi siivuiksi ja sitten pieniksi paloiksi, ei kuitenkaan hienoksi. Heitä sitten valkosipulin palat pannulle ja mukaan öljyä. Leikkaa paprikaa ohuiksi viipaleiksi ruokailijoiden määrän mukaan ja lisää pannulle, heiluttele kasviksia kuumalla pannulla jotta ne eivät kärvisty. Kuori kuorimavempeleellä porkkana ja vetele sillä ohuita siivuja suoraan pannulle. Lopuksi raasta samalla kuorintahöylällä (tai juustohöylällä) valkokaalia mukaan. Muista heilutella pannua! Kun spagetti on sopivan kypsää, lisää ruokakermaa loraus kasvisten joukkoon, valuta spagetti, kaada kulhoon ja valuta päälle kasvikset ruokakerman kera. Voila! 
Ja ei kun syömään, vain hetki töistä saapumisen jälkeen, tämä on ihan oikeasti pikaruokaa, ilman mitään pikaruoan haittoja.

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Hammaslääkärin jälkeinen ruokavalio

ja ei ole maksettu mainos, oliskin!
Kävin perjantaina hammaslääkärissä viisaudenhampaideni kanssa ja lähdin pois kahta hammasta köyhempänä(kummatkin samalla puolella). Leikkaus+toisen hampaan veto ovat aiheuttaneet perinteisen "ei voi syödä mitään mitä pitää pureskella" ja särkylääkepitoisuudet on kovat.

Osasin ennakoida moisen aiemman kokemuksen perusteella ja hamstrasin kaupasta mm. ylläolevat sillä en muuten kokkaa näinä ekoina päivinä koska olo on niin heikko (kun ei voi syödä mitää kunnollista). En siis tykkää yleensä näistä valmismeiningeistä mutta jos eteen tulee jotain hyvää, vois sitä kehaista, sillä sen verran harvinaista se on.

Kuumat kupit kannattaa jättää hyllyyn ja  panostaa pari senttiä enemmän ja saa Knorrin specials cup a soup juttuja. Nää on hyviä! Vaikka nesteimäinen/vellimäinen ruokavalio tökkii, oon onnellinen että hankin nämä sillä nämä maistuu ja tuoksuu niin hyviltä että ei uskois ihan valmispöperöks heti ensimmäisenä.Tomaattikeitto on ihan selkeästi tomaattista ja sienikeitto sienimäistä, rakenne ihanan kermaistakin vielä eikä mitää litkua jauhomaisilla sotkuilla.

Keittojen lisäksi olen syönyt lähinnä valmiskiisseliä, jäätelöä (sauvasekoittimen kautta) ja jugurttia (raparperi-mansikka). Kuinkakohan pian vois elätellä toivoja siitä että oikeasti pureskelisi jotain?

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Muumimamman pannukakku

Nata oli tehnyt pannukakkua, seuraavana päivänä alitajuntani oli aivan samaa mieltä; pannukakkua oli pakko saada. Koska siinä miettimisessä mennäkkö kauppaan vai ei, menee yhtä paljon aikaa kuin kaupassa käymisessä, päätin vaan mennä vaikka väsytti- olisin kohta kotona kuitenki. Niin sitä pannukakkua;
Itsellä oli käytössä kauramaitoa jota laitoin poikkeuksellisesti koko litran. Paistuessa pannukakku tuoksui ehkä vähän jännältä mutta maku mainio! Ohje muumimammalta, tietty.

1l maitoa
4 kananmunaa
3 rkl sokeria
hyppy suolaa
4 dl jauhoja

Vatkaa maito,munat,sokeri ja suola yhteen, lisää sitten jauhoja vähän kerrallaan samalla vatkaillen. Anna turvota vartti ja kuumenna sillä välin uuni 200 asteeseen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pelti uuniin (jos taikina on kovin löysää kuten kuuluisi, voi suht matalareunaisesta pellistä taikina lähteä kävelemään, joten tee näin; laita pelti oikealle korkeudelle uuniin lähes kokonaan sisälle ja kaada kulhosta taikina pellille, eipä kaadu ja pelti sitten kokonaan uunin sisälle!) paista noin puolisen tuntia.

maanantai 23. toukokuuta 2011

100% silkkiä

Pakko myöntää että ehkä katson Ratulaa ja sain sieltä innon kipinän kokeilla pitkästä aikaa silkkimaalausta. Viimeksi silkkiä olen maalannut yläasteen käsityöntunneilla joten aikaa on kulunut mutta sepä ei vauhtia hidastanut. Silkkihuivin ja silkkimaalit (marabou silk) ja gutan ostin Pian puodista, kehykset joita käytin olivat alkujaan taulukäytössä ja sittemmin paperimassan valmistuksessa toimineita puukehyksiä.
Huivi oli tänään aamulla kaulassa joten on käytön jäljiltä jo ryppyinen. 

 En sen suurempia suunnitellut vaan vedin vapaalla kädellä ihan mitä mieleen tuli ja huiviin muodostui kiemurakukkia, kiemuroita ja mehiläisiä. Värivalintani harmaa, mandariini ja tummaviininpuna passasivatkin tähän just eikä melkein.  Aika monta kerrosta sai maalta harmaalla jotta väristä tuli haluamani mutta jätin pinnan tarkoituksella epätasaiseksi ja maalatun näköiseksi jotta pinta olisi tosi elävä.
Tässä vielä tarkempaa kuvaa kuvioista. Ehkä vähän lapsenkädestä mutta sitä riemua vähän halusinkin huiviin, oon kyllä tyytyväinen. Toinen, isompi, silkkihuivi odottelee vielä maalauksen uhriksi päätymistä mutta sille haluan tehdä ihan jonkun suunnitelman ennen kuin alan maalaroimaan.

Silkkihuivi on kaulassa muuten yllättävän lämmin eikä hiosta ollenkaan ja liikkuu tuulessa ihanasti niin, ettei edes kesäkuumalla ole liikaa mutta viimassa just sopivasti. Voisin olla silkkihuivityttö helposti.

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Parasta pitsaa!

Ohje on Kokataan yhdessä- Italialaista kirjasta ja on ihan täysin suosikkini pitsataikinoista joita olen kokeillut. Tästä tulee yksi peltipitsa ja kohoaa uunissa kivasti, paistettaessa just vartin siitä tulee vielä rapeakin. Suositan!


 Pitsapohja

4 1/2 dl jauhoja
1 1/2dl vettä
25g hiivaa (2tl kuivahiivaa)
4 rkl öljyä(rypsi tai oliivi tai mitä nyt löytyy)
1/2 tl suolaa

Kuivahiivaa käyttäessä ensin hiiva ja osa jauhoista sekoitetaan yhteen, sitten lisätään lämmin neste. Kuivahiivan kanssa vesi saa olla lämpimämpää kuin tuorehiivan kanssa. Tuorehiivan kanssa taikinaa tehdessä hiiva sekoitetaan ensin nesteeseen ja sitten lisätään jauhot. Alusta sitten kaikki jauhot mukaan ja lisää öljy sekä suola kun taikina on napakkaa. Anna kohota lämpimässä noin 30 minuuttia. Vaivaa sitten ilmat pois ja taputtele venyttele pellille leivinpaperin ylle pitsaksi.

Pitsatäytteeksihän kelpaa lähes mikä vain kunhan itse tykkää. Tällä kertaa käytössä sipulia, tomaattia sekä mozzarellaa eli todella basic pitsa, ylle vaan reilusti juustoraastetta ja uuniin 225 asteeseen noin 15 minuutiksi.

perjantai 20. toukokuuta 2011

Valmiina, paikoillanne, valmista!

En ole leiponut kuvan kakkua, jokunen voikin bongata sen alta kakun synnyinsijan, frödingen.Olen vakaasti sitä mieltä että pakastekakuista juuri frödingen kakut ovat parhaita vaikka sisältö onkin hieman kuivahkoa, on kermavaahto aidosti kermaista.

Valmisruokaan suhtautumiseni on jo jonnin aikaa ollut kuivan nihkeää ja hylkään nykyään monet herkut ainelistaa vilkaistuani. Tämän kakun sisältöä en tiedä, tiedän vain sen minkä näen, sillä ihan kaikkea en halua pilata. Tietämällä mitä jokin eines,pakaste tai pakkaus sisältää voi helposti hylätä tuotteen hyllyyn. En halua ostaa valmis nugetteja,merkkimysliä,lasten muroja, eineshyllyn palleroita, valmiskastikkeita, joitain mehuja ja ties mitä muuta koska olen lukenut listan tuotteen sisällöstä.

Kerran seisoin kaupan myslivalikoiman edessä valehtelematta parikymmentä minuuttia vain tuijottaen pakkauksia sillä toinen toistaan niistä sisälsi enemmän lisättyjä makeutusaineita, emulgointijuttuja,koodeja ja ties mitä mikä ei kuulu pähkinöiden,kuivattujen hedelmien tai hiutaleiden luonnollisiin ominaisuuksiin. Ja minä halusin vain kivan miksauksen pähkinöitä,kuivattuja hedelmiä/marjoja, siemeniä ja hiutaleita..selvisi että sitä ei saa ihan hevillä, pitää ostaa osaset irtona itse ja käyttää uunissa jos haluaa varmasti pelkkää mysliä eikä mysliä+ paljon turhaa sälää.

Sisällysluettelon tsekkaus onkin hyvä tapa jos kyseessä on ruoka-aine(tai ruoka) jonka sinällään pitäisi olla suht terveellistä, mutta jos on kyse jostain aidosti epäterveellisestä, kuten kakusta,leivonnaisista tai karkista on ihan oikeasti parasta vaan ostaa se parhaimman makuinen, jokatapauksessa se ei tee keholle hyvää ja mielihyvä häipyy jos ainesluetteloa syynää.  Leivon ja kokkaan kyllä mieluiten itse, elämäni aikataulu ei vaan aina salli sitä ja ihan kaikkea ei itsekään voi tehdä (esimerkki löytyy seuraavana).







 Ja näitäkään en ole yllättäen veivannut itse kahvimyllyn avulla, poiminut vain kaupan hyllystä. Vilkaisin sisällystä valottavaa listaa, se ei valoittanut mitään mutta päätin sallia tämän itselleni kuitenkin, onhan ensimmäinen työviikko ohi. Aiemmin maistoin Caramel makua, nyt jääkaapissa odottelee chocolate. En juo kahvia, en pidä siitä mutta näissä ei olekaan kahvia läheskään yhtä paljon kuin maitoa. Tykkään myös frezza mochasta joten jos tykkää siitä, tykännee myös näistä. Kuten kaksi kanssani Caramel lattea maistaneet ilmaisivat "voisin koukuttua tähän".

Viikonlopun tullen voisi sitten kokkailla itse jotain, ainakin puoliksi kokonaan itsetehtyä.

(starbucks kuvat umami.fi )

tiistai 17. toukokuuta 2011

Tortillas

Muutama päivä sitten kietaistiin tortillalättyyn vähän kaikkea mitä kaapissa oli ja hyvää tuli!

Koska en ollut ostanut valmista tacomaustetta soijarouheelle, experimenttailin itse ja paistoin soijarouheen sipulin kera, lisäsin tabascoa rennolla ranteella, chilikastiketta, paprikamaustetta, meiramia,basilikaa ja mustapippuria sekä soijakastiketta. Tabascoa meni ehkä vähän liikaa mutta muuten kombo toimi tosi hyvin.

Soijarouheen lisäksi mukana tomaattia,kurkkua, maissinjyviä, fetaa (no apetinan aurinkokuivatut tomaatit öljyssä marinoitua juustoa) sekä salaattia ja valkoisia papuja. Tortillat on kyllä ehdottomia suosikkejani, täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa ja voi syödä käsin.

Tämän viikon ruoat tulevatkin sitten lähinnä pakkasesta tai paketista (ja itse tehtyä pitsaakin olisi tiedossa) sillä olin tänään toista päivää töissä ja eka viikko meneekin siinä että totuttautuu työrytmiin eikä kotityöt ja kokkaus ole ihan ekana prioriteettina kotiin tultua.

lauantai 14. toukokuuta 2011

Henkilökohtainen voitto = isoäidinneliön selätys

Nyt onnistuu! todisteet:


Henkilökohtainen voittokulkuni isoäidinneliöiden kanssa sai uuden sysäyksen näiden pikkuruisten kerien kanssa. Värikomboja on monia ja paketin hinta oli vitosen kieppeillä, ei paha hinta siitä että saa värkättyä vaikka kuinka ja monta syötävän suloista neliötä (tai hemmoa tai ties mitä tässä vielä keksii).

Olen kokenut virkkaamisen aina hirvittävän työlääksi ja hankalaksi mutta nyt alkaa hiljalleen jo ehkä sujua. Neulottuani tunikamittaisen paidan virkkuukoukku ja vartissa valmis- meininki on varsin tervetullutta. Lisäksi näitä voi tehdä päättömän määrän ja vasta sitten päättää että tekeekö laukun, liivin,viltin tai vaikka pannulappuja.

Muissa neliöissä on käytetty Novitan kidettä, miamia ja puroa sekä vähän 7veikkaa.

Lisäksi lettuja perinteisellä munia kaks jauhoja kaks maitoa kaks ja kaks ohjeella eli;

3 munaa
3 dl jauhoja
6 dl maitoa/vettä
loraus öljyä
vähän sokeria ja suolaa

Sekoitetaan kaikki yhteen, annetaan turvota vartista puoleen tuntiin ja sitten paistetaan. Parasta jäätelön kanssa sanon minä!

Puolukkavispipuuro

Tekaisin iltapalaksi pitkään kaipailemaani vispipuuroa pakasteessa uinuvista puolukoista. Homma alkoi vähän epätoivoisesti kun puolukoiden murskaaminen ei sit ollutkaan niin helppoa pelkällä puuhaarukalla ja mannaryynit jähmettyivät sillä sekunilla kun koskettivat nestettä,mutta, loppujen lopuksi vispipuuroa siitä tuli, vieläpä oikein nätin vaaleanpunaista ja kuohkeaa!


Ohje on äitini reseptivarastoista kaiveltu, lapsuuden vispipuuro on se ainut ja oikea.

1 litra vettä
3 dl puolukoita (tai muita marjoja)
1,2 dl mannaryynejä
sokeria

Keitä isossa kattilassa vesi ja puolukat, survo puolukat ja sihtaa ne pois nesteestä. Tämä käy helposti kaatamalla koko puolukkavesiseos siivilän läpi kulhoon ja sit kulhosta takaisin kattilaan. Lisää sekoittaen mannaryynit ettei ne jämähdä ja lisää samalla sokeria mielesi mukaan. Anna keittyä 20 minuuttia mutta muista sekoitella välissä ettei puuro pala pohjaan. Kaada puuro sitten isoon kulhoon ja vaahdota se sähkövatkaimen avulla, tässä kestää jonkin aikaa mutta kärsivällisyys palkitaan.

Sitten nauti maidon ja mahdollisen extra sokerin kera!

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Paahdetut tomaatit briellä

Jääkaapin ovessa on nököttänyt sanomalehdestä (keskisuomalainen) repäisty palanen jo hyvän tovin, ollaan vaan ihasteltu ajatusta tehdä paahdettuja tomaatteja brie kuorruteella salaattipedissä. Kuten ruokaostoksistani näki, nyt kotiin kulkeutui ainekset tähän ruokaan. Tomaattien rakenne pysyy suht ihanteellisena- ei liian mössö tai lötkö mutta ei liian kiinteä, brie käy kuin nenä päähän tomaatin päälle ja öljymausteseos tekee tomaateista ihastuttavan makuisia. Alkujaan varmaan alkuruoaksi,iltapalaksi tms tarkoitettu ruoka muodosti kunnon pääruoan kun mukaan lisättiin parsakaalia sekä leipää.

Juusto tahtoi ottaa tassut alleen ja karkaili tomaattien päältä uunissa.



Paahdetut tomaatit juustolla (2 :lle ruoaksi)

4 tomaattia
palanen brietä (noin 100g riittää)
ruukku salaattia (tammenlehteä tällä erää)
oliiviöljyä
mustapippuria
valkosipulin kynsi
5 tippaa tabascoa
suolaa
tinjamia

lisäksi parsakaalia, leipää

Halkaise tomaatit ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita öljyyn hienonnettu valkosipulin kynsi sekä mausteet. Voitele tomaatin puolikkaat päältä öljyseoksella ja paahda uunissa noin 10 minuuttia. Tällä välin leikkaa briestä viipaleita ja revi salaatti lautasille (lämmitä pakasteparsakaali mikrossa tai keittäen kattilassa). Ota tomaatit uunista ja lisää ylle brie- viipaleet, laita takaisin uuniin ja anna paistua kunnes juusto on saanu hieman väriä pintaan. Tarjoile tomaatit salaattipedillä parsakaalin ja leivän kera.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Kola vinokkaat/vinoneliöt

Jokaiselle hyvälle pikkuleivälle on monta rakasta nimeä, niin tällekin. Sunnuntaina oli pakko saada jotain makeaa ja vähän äkkiä, jääkaapissa ei munia, ei hilloa,ei kermaa eikä oikein mitää muutakaan paitsi margariinia joten keksejä tekemään! Muistan nämä lapsuudesta ja olivat kyllä yhtä hyviä nyt. Maussa on sellainen omaperäinen kinuskisuus sekä makeus mikä kutkuttaa ja tekee näistä ihan omanlaisiaan. Inkivääriä voi laittaa 1 tl verran mikäli tykkää voimakkaista mausta, puolikas kyllä mielestäni riitti hyvin.

Kolavinokkaat

100g pehmeää voita(margariinikin käy siis)
1 dl sokeria
2 dl vaaleaa siirappia
2 1/4 dl jauhoja
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl inkivääriä

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota sokeri,siirappi ja voi. Sekoita joukkoon jauhot, sooda,vaniljasokeri sekä inkivääri, muokkaa massaksi käsien avulla.
Jaa taikina kahteen osaan ja tee niistä tangot, aseta pellille leivinpaperin päälle ja painele tangot littanoiksi (ei kuitenkaan hirveän ohuiksi) ja luo haarukalla ristikkokuvio pintaan.
Paista 12-15 minuuttia, anna jäähtyä hetki ja leikkaa sitten suorakaiteiksi,vinoneliöiksi.

Koko satsin voi syödä helposti kerralla joten voi harkita samantien että tekee vähän enemmän.

maanantai 9. toukokuuta 2011

What's in my..groceries bag?

Kävin just kaupassa ja koska ostin mielestäni aika monipuolisia ja kivoja juttuja, ajattelin jakaa sen tännekin. Rahaa ostoksiin meni yhteensä noin 37 euroa (eli vähän enemmän kuin yleensä), tomaatit,salaatti ja kananmunat ostettu Katriinan kaupasta, loput Sokoksen Herkusta. Ostoskassin sisältö edustaa perusviikkoa siltä kannalta, että se koostuu lähinnä tuoreista jutuista sekä parista säilykkeestä/pakasteesta.

Ostan aika pitkälti hintojen perusteella joten nyt hedelmistä/vihanneksista mukaan lähti ananasta ja parsaa juurikin koska olivat halvimmillaan. Tykkään suosia luomua (salaatti,tomaatit munat) varsinki kananmunissa ja jos vaan rahapussi sallii niin muutenkin.
Kissa ei kuulu ostoksiin

Latasin kaikki matolle ja kuvasin puhelimella (kamera ei ollutkaan kotona vaan reissus).

Tammenlehtisalaattia (luomu), tortillalättyjä, luomumunia(ruskeita), tomaatteja, tabascoa, kauramaitoa, vihreää tankoparsaa.

Tomaattimurska (yrteillä ja basic), mozzarellajuustoraastetta, paprika, puolikas ananas, uuden sadon perunoita, hälsö kökenin vege"liha"pullia, voita, persikkaanpuolikkaita säilykkeenä, pakaste parsakaalia, veriappelsiineja, palokan leipureiden sämpylöitä, brie juustoa.

Näistä olisi tarkoitus viikon aikana tehdä ainakin pitsaa, paahdettuja tomaatteja juustolla, keitettyjä perunoita+parsaa+hollandais kastiketta, burritoja ja varmaan jotain parsakaali-pasta juttuakin. Tuli taas ostettua niin, että mielessä oli vain kaksi ruokaa (pitsa ja paahdetut tomaatit) ja muuta keksin sitten matkan varrella.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Maito on mainio janojuoma, vai?

Join viimeksi lasin maito-maitoa ollessani teini-ikäinen, ehkä juuri ja juuri yläasteella. Tämän jälkeen maito tippui ruokavaliostani juomana pois syystä tai toisesta. Kynteni ovat äärimmäisen vahvat, hiukset pysyvät päässä, mikään luu ei ole murtunut eikä kuntoni ole muuttunut radikaalisti mihinkään. Käytän maitoa esim leivonnassa ja ruuanlaitossa mutta viime vuosina normaalin maidon on syrjäyttänyt kauramaito,soijamaito yms talouden vegeilijän takia. Syön jäätelöä, jugurttia yms joten ongelmani ei koske maitotuotteita sinänsä tai maidonvalmistusta vaan sitä tapaa juoda maitoa jano- ja ruokajuomana.

Syyt maidon juonnin lopettamiseen olivat mitä olivat mutta sittemin olen jaksanut ihmetellä mitkä ovat maidonjuojien syitä? Ihmiset ovat ainoa laji joka juo maitoa vielä imetysiän jälkeen, vieläpä toisen lajin maitoa! Muut eläimet selviävät hyvin ilman, miksemme me? Ja kyllähän me selviämme, kyse on pitkälti maidontuotannon kannattavuudesta, opetuksesta ja tavoista joissa piilee maidon maagisuus meille Suomalaisille.

Kalsiumia (ja sen kannalta elintärkeää D-vitamiinia, tämä kenties tuttua mainoksista joissa viime vuosina tätä on alettu toitottamaan "uutuutena") saa maidon lisäksi yllättäen muista maitotuotteista (juusto,levitteet,jugurtti) mutta myös (!) erilaisista vihanneksesti, hedelmistä,pähkinöistä ja tofusta. Esimerkiksi herneistä, hasselpähkinöistä, pavuista, appelsiinista, manteleista, parsakaalista, kaaleista ja seesaminsiemenistä saa paljon kalsiumia. Kalsiumin imeytymiseen auttaa taasen sitten erilaiset hivenaineet, boori, kalium ja magnesium joita niitäkin saa samalla joistain kasviksista hyvin(booria saa tuskin lainkaan eläinkunnan tuotteista). D- vitamiinia Suomelassamme tulisi ottaa purkista, kuka ottaa kuka ei, se on sitten oma asia.

Ajatukseni kuitenkin on, että nämä "paremmat maidot" ja maidon maagisuus eivät oikeasti ole ihan sitä mitä markkinoidaan. Maitotuotteet ovat myös suuressa roolissa lihavuuden lisääntymisessä (tyydytyneet rasvat) joten jos maitoa kittaa pienestä pitäen monta lasia päivässä ei ihme että aikuis-iällä voi olla ongelmia verisuonien kanssa. Myös laktoosi-intoleranssi on juurikin hyvin suomalainen ongelma sillä maitomme käsitellään niin että ihmiskehon on lähes mahdotonta prosessoida sitä  oikein. Jo biologian opettajammekin osasi kertoa että ihmiskehossa on tarvinnut tapahtua mutaatio sisäelimissä jotta se pystyy pilkkomaan maitosokeria. Ihmiskehokaan ei siis ole tyytyväinen prosessoituun maitoomme (siksipä laktoosittomat tuotteet, ylläten monet intolerantikot voivat kuitenkin nauttia ns. raakamaitoa ja erilaisia juustoja).

Ottamalla ruokavalioon pähkinöitä ja laajasti erilaisia vihanneksia (esim kaalikin on todella huokean hintaista), liikkumalla ja pitämällä huolta vitamiinien saannista saavutetaan usein paljon parempi fyysinen kunto niin itselle kuin luillekin ilman mitään maidon lisäämistä ruokavalioon. Osteoporoosin suhteen maidon puute ei ole se ihmeidentekijä, enemmän vaikuttavat esim runsas alkoholin käyttö, tupakointi, liikkumattomuus sekä perintötekijät eli länsimaalaiset elintavat. On jopa todettu erilaisissa tutkimuksissa että maissa joissa maitotuotteita käytetään eniten ovat osteoporoosi tapaukset yleisempiä kuin muualla. ( esim. Hegsted DM. Fractures, calcium, and the modern diet. American Journal of Clinical Nutrition 2001;74:571-3. )

Toki ruoanlaitossa erilaiset maitovalmisteet (kaura,soija tai ihan ehta maito) ovat usein mukana ja siinä ruokavalioon tulee sitä tarvittavaa kalsiumia ja d-vitamiinia ilman että sitä pitäisi kaataa suoraan kurkusta alas sellaisenaan. Kyllä vesi on parempaa, tekee nannaa iholle ja vie janon pois mennessään.

Mutta tämä oli vain mielipiteeni siis, sinä voit olla erimieltä!

(psst kuvat googlesta)

perjantai 6. toukokuuta 2011

Unohdetut Täytetyt tomaatit

Olin joskus tehnyt näitä, vartavasten oikein kuvannut ja ladannut kuvat koneelle ja sitten maagisesti unohtanut laittaa tuotokset esille. Kyseessä ovat siis suosikkini täytetyt tomaatit. Täyte on vegeä mutta sen voi helposti tehdä sekasyöjille sopivaksi vaihtamalla soijarouheen jauhelihaan tai kanasuikaleisiin.

Täytetyt tomaatit

4 tomaattia
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio
1 1/2 dl riisiä
1 dl soijarouhetta
2 dl vettä
1 pss juustoraastetta
1/2 prk ruokakermaa
mustapippuria yms mausteita

Leikkaa tomaateilta hatut pois ja koverra tomaateista sisukset ulos esim lusikan avulla.Laita riisi kiehumaan (vettä paketin ohjeen mukaan) kasvisliemikuution kanssa.
Hienonna sipuli ja kuullota se pannulla. Lisää pannulle soijarouhe+vesi, sekoittele kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Halutessasi sipuli-soija seokseen voi lisätä tomaattien kannet pilkoittuina. Lisää sitten ruokakerma+mausteet+ valmis riisi ja sekoita. Miksaa vielä mukaan hieman juustoraastetta ja lusikoi täyte tomaattien sisään sekä paistoastian pohjalle loput mitkä ei tomaatteihin mahdu. Kuorruta runsaalla juustolla ja paista 200 asteessa kunnes juusto on kullanruskeaa.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Paras parsa on parsamaista

Keväthuumassa ja vaikutteille alttiina marssin kaupassa parsojen ääreen ja rohkeana otin nipun mukaan- pakkohan siitä on jotain tulla kun kokata osaa. Ja tuli! Ja maukasta! Toisena uutena juttuna parsalle kaveriksi kelpasi kvinoa(quinoa) eli vähän kuin couscous/ohra/riisi tms lisäke, tää on vaan kai ekompi ja hauskemman näköistä ja kivaa rakenteeltaan. Kaveriksi vielä maustettua voisulaa ja hyvää tulee.

(kamera on eläkkeellä viikon lopulle asti kai niin kuvan laatu puhelimesta)

Parsaa ja kvinoaa

nippu parsaa
hippu suolaa
runsaasti vettä

voita
sitruunamehua
mustapippuria
mieleisiäsi mausteita

2 dl kvinoaa
4 dl vettä

Leikkaa parsan varren puumainen tyviosa pois. Parsa keitetään sitten suolalla maustetussa vedessä isossa kattilassa noin 15-20 minuuttia. Älä hätäile jos parsa ei mahdu vaakatasoon veden alle heti alussa, se pehmenee keittäessä juuri sen verran että lopulta mahtuu, älä kuitenkaan myöskään pakota niitä pieneen tilaan jotta eivät katkeile. Testaa kypsyys haarukalla, valuta kuuma vesi pois ja lisää kattilaan kylmä vesi jotta kypsyminen keskeytyy, nostele parsat tarjoiluastiaan.

Sulata voi kattilassa, lisää mausteet ja sitruunamehu.

Huuhtele kvinoa,l aita pieneen kattilaan vesi+ kvinoa ja keitä noin 20 minuuttia.

Kaiken keittäminen kannattaa aloittaa samaan aikaan jotta ruoan voi sitten syödä myös lämpimänä. Parsa maistui ihan parsalta, ei sitä muuten osaa kuvailla eli oli hyvää, vois tehdä uudestaankin.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Auringonkukkaleipä

 Tästä olin kyllä ylpeä! Syntyi kaksi yllä olevan näköistä leipää ja maku sekä rakenne olivat juuri täydelliset. Helppoakin homma oli, ei mitää suurempia vaivailuja tai kikkailuja. Tuli mietittyä miksi sitä leipää ostaa kaupasta kun itsekin saa tehtyä ja vielä paljon halvemmalla eikä se hankalaakaan ole. Ehkäpä se on se aika, aina ei ole tarpeeksi moista jotta voisi viikkoa varten leipoa tarpeeksi leipää. Toisinaan kuitenkin itse leivotusta leivästä saa nauttia tässäkin taloudessa kun sitä vaivaudun tekemään.
Auringonkukkaleipä

10 dl nestettä (osa maitoa, osa vettä)
n. 1 dl auringonkukansiemeniä
1 pss kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl spelttihiutaleita
2 rkl hunajaa
hippu suolaa
1/ 2 dl öljyä
n. 8 dl jauhoja
koristeeksi haluamasi siemeniä (esim pellavan,auringonkukan tms)

Lämmitä neste noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon auringonkukansiemenet ja kaurahiutaleiden sekä spelttihiutaleiden joukkoon sekoitettu kuivahiiva. Lisää hunaja ja suola. Alusta hiivaleipäjauhot vähitellen taikinaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
2. Kohota taikinaa noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää (ts. jaa taikina kahteen ja pyörittele vähän käsissä, tipauta pellille, suurta vaivaamista ei tarvita!). Kohota leipiä noin 20 minuuttia. Voitele vedellä ja koristelesiemenillä. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Kasvispiirakkaa nopsaan halvasti ja helposti.


Tämä piirakka on taas näitä perinteisiä lounas/päivällinen piirakoita joihin ostan tuorejuuston ja ruokakerman, muut aineet sitten tulevat sen mukaan mitä kaapista löytyy. Yllättäen tykkään sipulin ja tomaatin yhdistelmästä, joten tällä kertaa taas sellaista.  Tämä syntyi samalla kun katselin prinssi Williamin ja Katen häitä, ei siis vaadi suurempaa keskittymistä!

Tomaatti-sipuli-yrtti piirakka

pohja;

n. 100g voita
n. 2 1/2 dl jauhoja
loraus vettä
hippu suolaa

täyte:

2/3 prk yrttituorejuustoa
1 prk ruokakermaa
2 kananmunaa
mausteita mielinmäärin (esim. mustapippuria, oreganoa, meiramia..)
2 tomaattia
3 sipulia

Tee pohjataikina vaivaamalla kaikki ainekset yhteen. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, siirrä odottelemaan ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
Leikkaa sipulit puolikuiksi, tomaatit siivuiksi. Vatkaa kulhossa yhteen tuorejuusto, ruokakerma,munat ja mausteet. Lado piirakkapohjalle kerros sipuleita ja kerros tomaatteja. Kaada ylle tuorejuustoseos ja lado ylle vielä kerros tomaattisiivuja. Paista noin 30 min tai kunnes kivan kullanruskeaa.