sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Maito on mainio janojuoma, vai?

Join viimeksi lasin maito-maitoa ollessani teini-ikäinen, ehkä juuri ja juuri yläasteella. Tämän jälkeen maito tippui ruokavaliostani juomana pois syystä tai toisesta. Kynteni ovat äärimmäisen vahvat, hiukset pysyvät päässä, mikään luu ei ole murtunut eikä kuntoni ole muuttunut radikaalisti mihinkään. Käytän maitoa esim leivonnassa ja ruuanlaitossa mutta viime vuosina normaalin maidon on syrjäyttänyt kauramaito,soijamaito yms talouden vegeilijän takia. Syön jäätelöä, jugurttia yms joten ongelmani ei koske maitotuotteita sinänsä tai maidonvalmistusta vaan sitä tapaa juoda maitoa jano- ja ruokajuomana.

Syyt maidon juonnin lopettamiseen olivat mitä olivat mutta sittemin olen jaksanut ihmetellä mitkä ovat maidonjuojien syitä? Ihmiset ovat ainoa laji joka juo maitoa vielä imetysiän jälkeen, vieläpä toisen lajin maitoa! Muut eläimet selviävät hyvin ilman, miksemme me? Ja kyllähän me selviämme, kyse on pitkälti maidontuotannon kannattavuudesta, opetuksesta ja tavoista joissa piilee maidon maagisuus meille Suomalaisille.

Kalsiumia (ja sen kannalta elintärkeää D-vitamiinia, tämä kenties tuttua mainoksista joissa viime vuosina tätä on alettu toitottamaan "uutuutena") saa maidon lisäksi yllättäen muista maitotuotteista (juusto,levitteet,jugurtti) mutta myös (!) erilaisista vihanneksesti, hedelmistä,pähkinöistä ja tofusta. Esimerkiksi herneistä, hasselpähkinöistä, pavuista, appelsiinista, manteleista, parsakaalista, kaaleista ja seesaminsiemenistä saa paljon kalsiumia. Kalsiumin imeytymiseen auttaa taasen sitten erilaiset hivenaineet, boori, kalium ja magnesium joita niitäkin saa samalla joistain kasviksista hyvin(booria saa tuskin lainkaan eläinkunnan tuotteista). D- vitamiinia Suomelassamme tulisi ottaa purkista, kuka ottaa kuka ei, se on sitten oma asia.

Ajatukseni kuitenkin on, että nämä "paremmat maidot" ja maidon maagisuus eivät oikeasti ole ihan sitä mitä markkinoidaan. Maitotuotteet ovat myös suuressa roolissa lihavuuden lisääntymisessä (tyydytyneet rasvat) joten jos maitoa kittaa pienestä pitäen monta lasia päivässä ei ihme että aikuis-iällä voi olla ongelmia verisuonien kanssa. Myös laktoosi-intoleranssi on juurikin hyvin suomalainen ongelma sillä maitomme käsitellään niin että ihmiskehon on lähes mahdotonta prosessoida sitä  oikein. Jo biologian opettajammekin osasi kertoa että ihmiskehossa on tarvinnut tapahtua mutaatio sisäelimissä jotta se pystyy pilkkomaan maitosokeria. Ihmiskehokaan ei siis ole tyytyväinen prosessoituun maitoomme (siksipä laktoosittomat tuotteet, ylläten monet intolerantikot voivat kuitenkin nauttia ns. raakamaitoa ja erilaisia juustoja).

Ottamalla ruokavalioon pähkinöitä ja laajasti erilaisia vihanneksia (esim kaalikin on todella huokean hintaista), liikkumalla ja pitämällä huolta vitamiinien saannista saavutetaan usein paljon parempi fyysinen kunto niin itselle kuin luillekin ilman mitään maidon lisäämistä ruokavalioon. Osteoporoosin suhteen maidon puute ei ole se ihmeidentekijä, enemmän vaikuttavat esim runsas alkoholin käyttö, tupakointi, liikkumattomuus sekä perintötekijät eli länsimaalaiset elintavat. On jopa todettu erilaisissa tutkimuksissa että maissa joissa maitotuotteita käytetään eniten ovat osteoporoosi tapaukset yleisempiä kuin muualla. ( esim. Hegsted DM. Fractures, calcium, and the modern diet. American Journal of Clinical Nutrition 2001;74:571-3. )

Toki ruoanlaitossa erilaiset maitovalmisteet (kaura,soija tai ihan ehta maito) ovat usein mukana ja siinä ruokavalioon tulee sitä tarvittavaa kalsiumia ja d-vitamiinia ilman että sitä pitäisi kaataa suoraan kurkusta alas sellaisenaan. Kyllä vesi on parempaa, tekee nannaa iholle ja vie janon pois mennessään.

Mutta tämä oli vain mielipiteeni siis, sinä voit olla erimieltä!

(psst kuvat googlesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti