maanantai 2. toukokuuta 2011

Auringonkukkaleipä

 Tästä olin kyllä ylpeä! Syntyi kaksi yllä olevan näköistä leipää ja maku sekä rakenne olivat juuri täydelliset. Helppoakin homma oli, ei mitää suurempia vaivailuja tai kikkailuja. Tuli mietittyä miksi sitä leipää ostaa kaupasta kun itsekin saa tehtyä ja vielä paljon halvemmalla eikä se hankalaakaan ole. Ehkäpä se on se aika, aina ei ole tarpeeksi moista jotta voisi viikkoa varten leipoa tarpeeksi leipää. Toisinaan kuitenkin itse leivotusta leivästä saa nauttia tässäkin taloudessa kun sitä vaivaudun tekemään.
Auringonkukkaleipä

10 dl nestettä (osa maitoa, osa vettä)
n. 1 dl auringonkukansiemeniä
1 pss kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl spelttihiutaleita
2 rkl hunajaa
hippu suolaa
1/ 2 dl öljyä
n. 8 dl jauhoja
koristeeksi haluamasi siemeniä (esim pellavan,auringonkukan tms)

Lämmitä neste noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon auringonkukansiemenet ja kaurahiutaleiden sekä spelttihiutaleiden joukkoon sekoitettu kuivahiiva. Lisää hunaja ja suola. Alusta hiivaleipäjauhot vähitellen taikinaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
2. Kohota taikinaa noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää (ts. jaa taikina kahteen ja pyörittele vähän käsissä, tipauta pellille, suurta vaivaamista ei tarvita!). Kohota leipiä noin 20 minuuttia. Voitele vedellä ja koristelesiemenillä. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti