torstai 26. tammikuuta 2012

The perfect vanilla cupcakes eli täydelliset vaniljakuppikakut





Tätä olin odottanut! Täydelliset kuppikakut! Ja Leivonnaisia Herkkusuille-kirjaakin sai odottaa koska se oli kaikkialta loppu ja lopulta sain sen kirjastosta lainaan. Olen leiponut cupcakeja moonia, liikaa, kokeillut toinen toistaan kehnonpia ohjeita, ärsyyntynyt huonoista kuorrutuksista (aina kamalasti voita, ällöä makua tai huono rakenne) ja ihmetellyt kummallisia aineita. Ei enää, ei ikinä! Ohje on taltioituna visusti talteen, saanen siis olla onnellinen nyt. Kuorrute on juuri sopivaa rakenteeltaan, makeaa muttei liian eikä voin mausta ole tietoakaan. Itse leivonnaisen rakennekin on just täydellinen. Ei näitä voi kehua liikaa! Hurmaavia ja maukkaita. Makeus-aste on aika korkea joten yksi riittänee sammuttamaan kovemmakin herkkusuun makeannälän (no söin itse kaksi melkein peräkanaa, joten kaksi riittää!)
Resepti on siis Leivonnaisia herkkusuille kirjasta, joka on täynnä Humming bird- leipomon/kahvilan suosikkileivonnaisten ohjeita. Suosittelen suuresti kokeilemaan! Taikinan (ja kuorrutteen) voi sekoittaa joko monitoimikoneella tai sähkövatkaimella, itsellä käytössä oli sähkövatkain.

Vanilja kuppikakut (n. 12kpl)

1,8dl vehnäjauhoja
1,6 dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
40g suolatonta huoneenlämpöistä voita
1,2 dl maitoa (kauramaito kävi hyvin)
1 kananmuna
0,25tl vanilja-aromia (tai 1 tl vaniljasokeria)

kuorrutteeseen

4,2 dl tomusokeria siivilöitynä
80g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
0,25dl maitoa
muutama tippa vanilja-aromia (tai 1/2 tl vaniljasokeria)

koristeeksi strösseleitä


Kuumenna uuni 170 asteeseen.

Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja voi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella hiljaisella teholla, kunnes seos on murumainen ja ainekset ovat yhdistyneet. Lisää vähitellen joukkoon puolet maidosta ja vatkaa, kunnes maito on juuri ja juuri sekoittunut muiden ainesten joukkoon.

Vatkaa toisessa kulhossa nopeasti keskenään muna, vanilja-aromi(tai -sokeri) ja loppu maito. Kaada seos kulhoon jauhojen joukkoon ja jatka vatkaamista kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Vatkaa kunnes seos on sileää mutta älä vatkaa liikaa.

Lusikoi muffinivuokiin muffinipellissä, jätä nousemisvara. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes vaaleanruskeita ja pinta on koettaessa kimmoisa, testaa kypsyys tikulla. Anna jäähtyä ennen kuorrutusta.

Tee kuorrute vatkaamalla tomusokeri ja voi keskinopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla. Säädä nopeus hiljaiselle ja lisää maito ja vanilja mukaan pari lusikallista kerrallaan. Kun kaikki maito on sekoittunut mukaan, käännä kone maksimiteholle ja vatkaa vähintään 5 min. Mitä pidempään vatkaa, sitä  kuohkeampi kuorruttesta tulee.


Kuorruta kuppikakut ja koristele strösseleillä. Sitten herkuttelemaan! Parantaa varmasti kurjimmankin päivän.

6 kommenttia:

  1. Näyttää ihanilta! Ku tuut tänne, voit halutessas jakaa kuppikakkujen ilosanomaa :>>

    VastaaPoista
  2. Joo! Ehdottomasti ilosanoma kiertoon (:

    VastaaPoista
  3. ihan järkyttävän näkösiä :D

    VastaaPoista
  4. Käytän ite kuorruttessa tuore-juustoo tulee tervellisempää ja raikkaampaa ;)

    VastaaPoista
  5. Mitäköhän tein väärin, kun kuppikakut hajoavat? Aloin siis irroittamaan paperivuoasta maistaakseni, ei meinannut millään irrota ja hajosi palasiksi koko kuppikakku. Tein tunnollisesti ohjeen mukaan. Yritän vielä toisen pellillisen.

    VastaaPoista