torstai 5. tammikuuta 2012

Ananasta suoraan maasta, ei purkista! (eli kuinka paloitella tuore ananas)

Käsi ylös kuinka moni tykkää ananaksesta? Purkkiananas on ihan ok mutta nyt en puhu siitä, vaan ihanan herkullinen makeasta ja raikkaasta ja mehevästä aidosta ananaksesta joka ei lillu sokeriliemessä. Ananasta syödessä muistan aina että se on selkeästi yksi top3 hedelmistä. Ananas kasvaa jostain kummasta syystä maassa, jota ollaan kavereiden kanssa useasti kummasteltu, mutta tämä eksoottisuus tekee hedelmästä vieläki kivemman. Ananas sisältää runsaasti ainakin C-vitamiinia mutta myös A ja B-vitamiineja.  Googlailin vähän ja ostetusta ananaksesta voisi kai yrittää versoa ihan uutta ananasta ruukussa kasvattamalla mutta enpä ole itse vielä moiseen ryhtynyt, viherpeukalo ei ole vielä siis valmis.

Koska ananas kuorineen ja kruunuineen on ehkä vähän pelottava varsinkin ensikertaleikkureille, kuvasin operaation. Tapani perata ananas ei välttämättä ole mikään gourmet kokkien suosima tapa, mutta toimiva ja helppo. Ei tarvita mitään ihme superveitsiä, esim fiskarsin perus-keittiöveitsi passaa hyvin, ja ei kun toimeen (se kannattaa!).

Tarvitaan siis se ananas sekä isohko leikkuulauta

Ensin leikataan kruunu pois, ihan suoraan kruunun alta, pitäen ananas tuolleen mahallaan. 

Tässä siis aseeni, tällä leikkaa helposti

Nosta sitten ananas pystyyn ja ota lähelle biopussi jotta saa ylijäämät heti pois

Leikkaa pystysuoraan kuperat sivut pois niin että ärhäkkäkuori lähtee mukaan vain vähän hedelmälihaa. Jäljelle jää ..

..tämän näköinen palikka. Leikkaa nyt pois reunoihin jääneet kuoripätkät yksillä pitkillä vedoilla

Kaada sitten ananas selälleen ja leikkaa pois pohja (Kuvassa näkyy viime kohdassa pois-leikatut suikaleet)

Jäljellä on siis hedelmäliha ja puinen keskus. Leikkaa kaikilta sivuilta reippaasti suorakaiteen muotoisia lohkoja.  Keskustan puumainen osio on rakenteeltaan tiiviimpää ja hedelmäliha ei ole niin läikikästä, leikkaa siis sen ympäriltä. Oletusarvoisesti keskusta on pari senttiä halkaisijaltaan. 

Yhdestä ananaksesta tulee näin paljon syötävää! Vasemmalla oleva palikka on..

..sisällä oleva puumainen "sydän" joka diskataan bioon.

Voila! Kaksi kupillista herkullista tuoretta ananasta. Herkuin välipala/purtava/iltapala
Äitini leikkasi ananaksen usein myös pituus suorassa halki (tarvitset vähän järeämmän veitsen) ja koversi kuoren puolikkaat niin, että ananas toimi tarjoiluastiana. Tällöin tarvii vähän taiteilla ja leikellä sisus paloiksi ilman kuoren tuhoamista mutta ei sekään mahdotonta ole. Puumaisen sisuksen bongaus tapahtuu silloin vielä enemmän silmämääräisesti. Pimeään vuoden aikaan ananas on ihana arjenpiristys, sehän ei ole mikään omenan kaltainen vakiovieras vaan vähän erikoisempi juttu.

2 kommenttia:

  1. Oijoijoi, rupee tekemään tuoretta ananasta kauheesti mieli tän postauksen seurauksena. Se on kyllä parempaa kuin purkkiananas potenssiin sata! Täytyispä joskus ostaa ja kokeilla leikellä itse, ei se niin vaikeaa ilmeisesti ole :D

    VastaaPoista
  2. Juu ei oo Inka hankalaa! Lisäks ainaki JKL:n keskustan K:ssa ja S:ssä on tosi useasti ok hintaisia ananaksia että ei kärsi hirveesti lompakkokaan.

    VastaaPoista