keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Voihan parsa!


Kevät eli parsa-aika on vihdoin saavuttanut Keski-Suomenkin. Jotta ei oltaisi liian hienostuneita niin grillattu parsa sai kaverikseen tällä erää keitettyjä perunoita sekä hollandaise kastiketta. Voidaanko pysähtyä ihastelemaan hollandaisea? Mmmm. Se on ehkä parsan paras kaveri. Pitää vaan muistaa vatkata kun hollandaisea tekee, eikä ylikuumentaa, muuten ei ole mitään haasteita siinäkään.

Parsa kuuluu kevääseen, minään muuna vuodenaikana en edes harkitse sitä. Keväisin ostan nipun jos toisenkin ja keskityn ateriaan; parsa on melkein juhlaruokaa koska se kuuluu tiettyyn aikaan. Parsa jakaa varmasti myös mielipiteitä joten se täyttää juhlaruoan standardit siinäkin mielessä.

Parsa on kuitenkin myös pikaruokaa tekemisen suhteen, koska kypsentäminen tavalla tai toisella vie vain pienen hujauksen. Syöminen ei saa olla pikaista, tulisi osata nauttia.

Grillattu parsa syntyy epä-grillikautena eli nyt uunissa, grillivastusten alla. Leikkaa parsan varren puumainen pää pois, kuori vähän ulkonäön mukaan ja huuhtele. Asettele pellille leivinpaperin päälle, lorauta oliiviöljyä ja kierrittele kaikki parsat siinä, ripottele ylle suolaa ja mustapippuria jos se ei ole sinun hyllystäsi loppu. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia. Ei pidempään.

Hollandaise kastike

3 keltuaista
3 rkl vettä (tai valkkaria tai shamppaanjaa)
175g voita
loraus sitruunamehua
1/2 tl suolaa

Sulata voi ja anna heran laskeutua pohjaan. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan (sellaiseen, missä voi ei ole), vesi, keltuaiset ja suola. Vispaa yhteen kunnes seos vähän vaahtoaa. Siirrä kattila liedelle miedolle lämmölle ja jatka vatkaamista. Vatkaa kunnes kastike on niin paksua että siihen pudotettu tippa kastiketta pysyy näkyvissä muutaman sekunnin. Valuta sitten nauhana mukaan voi (ei ihan loppuun asti jotta hera jää pohjalle ja pois kastikkeesta) ja sekoita samalla kokoajan, älä vatkaa kuitenkaan. Varo kuumentamasta kastiketta liikaa jottei se muuhu raemaiseksi. Ylikuumentamisen vältät nostamalla kattilan pois liedeltä kun olet lisännyt noin puolet voista mukaan. Lorauta sekaan sitruunamehua ja varmista maku. Mikäli maku on liian hapan, voit lisätä suolaa.

Sitten katetaan lautaset ja kaadetaan kastiketta lämpimien, grillattujen parsojen ylle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti