lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsiäispäivällinen

 Pitkäperjantain päivällinen syntyi kaikesta ihan itse alusta asti tehdystä- perunamuussia, vegepihvi sekä salaatti. Niin hyvää! Maut kävivät niin mallikkaasti yhteen ettei voi olla kuin onnellinen. Aikaa meni vähän mutta niin saakin mennä kun on pyhä, ulkona hirmukeli ja kaikki aika maailmassa aterian valmistamiseen. Kun laittaa aikaa ja vaivaa ruokaan, se myös maistuu siinä- ajatuksella ja tunteella tehty maistuu aina parhaimmalta.

Perunoiden keittämisestä asti itsetehty muussi on itselle aika "uusi" juttu siinä mielessä, että olen kasvanut pussimuussilla ja yhä olen pussimuussin puolesta puhuja- se voi oikeasti olla tosi hyvää jos valitsee oikean merkin (pirkka tai mummonmuussi) ja tietää miten tuunata se. Mutta, kun perunasurvin (tai no sellai ihme härveli joka puristaa lävitseen asian kuin asian, vaikka jauhelihaakin varmaan) astui taloon, on tehty perunoista muussia. Hyvää tulee kun ei laita sauvasekoitinta asialle. Ja tuhottoman halpaa, kyllä kannattaa!

Pihvitkin oli uusi juttu, sanoisin että vähänniinkuin-raakaruokaa. Ohjeen nappasin huhtikuun Trendistä, vähän mukaillen taas mentiin. Pihveistä tuli ihan mielettömän hyvän makuisia- juuri täydellinen kumppani muussille, joka on itsessään aika neutraalia. Olen aika utelias raakaruokajuttujen suhteen (ja samalla todella skeptinen) joten tälläi välimuoto oli mun makuun. Bonuksena pihvit ovat todella terveellisiä ja proteiiniakin löytyy (muttei iänikuista porkkanaa).

Salaatti on sentään vanha tuttu ettei menty ihan ojasta allikkoon aterian kanssa kerta rysäyksellä. Löysin Sokoksen Herkusta 3 salaatin lajitelman alle kahdella eurolla joten tähän salaattiin pääsi mukaan lollo rosa, jäljelle jäi ainakin rucolaa vielä. Hyvä diili, sillä jokaista salaattia oli sen verran että niistä syntyy kahdelle hengelle suuri lisukesalaatti.

Perunamuussi ( riittää ainakin 4:lle)

noin 1 kg perunoita (jauhoisia tai ruokaperunoita)
suolaa keitinveden maustamiseen
loraus maitoa (ehkä 1dl)
nokare voita

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat ja muserra potut survimen läpi tai mikäli käytössäsi on perunasurvin, survele pois. Lisää sitten maitoa jotta saat haluamasi rakenteen ja lopuksi voita, sekoita hyvin. Mausta vielä suolalla mikäli sitä tarvitaan lisää

Vegepihvit eli tomaattipähkinä pihvit (4:lle)

3 dl saksanpähkinöitä
3 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (valmiina pikkupaloina)
3/4 punasipuli
loraus soijakastiketta
mustapippuria
suolaa

Liota pähkinöitä noin 3 h kulhossa vedessä. Valuta aurinkokuivatut tomaatit, kumoa kulhoon ja lisää valutetut pähkinät mukaan. Soseuta sauvasekoittimella (tai yleiskoneessa) pähkinät ja aurinkokuivatut tomaatit massaksi. Silppua sipuli ja lisää se joukkoon mausteiden kanssa, sekoita lusikalla tasaiseksi. Nostele sitten massasta 4 kekoa leivinpaperille pellille ja muotoile 4 pihviä (tai 6 pienempää pihviä). Paista sitten 100 asteessa reilut 30 min. Pihvit jäävät aika pehmeiksi mutta saavat vähän väriä ja lämpenevät hyvin.

Vihersalaatti

kourallinen lollo rosa salaattia
1 tomaatti
1/3 kurkku
vajaa 1 dl siemensekoitusta paahdettuna
1 porkkana

Pese ja pilko vihannekset haluamallasi tavalla, lisää revitty salaatti ja siemenet, voila!


Loppuun pieni making of- kuva. Virkkaustaitoja taas verryttelen tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti