perjantai 3. helmikuuta 2012

Runebergin tortut!

Kaupasta ostettu on toisinaan parempaa ja ennenkaikkea helpompaa. Runebergin torttu on kuitenkin sellainen leivos että se on tehtävä itse jos haluaa hyvää. Kaupan mössö/liian kuiva/oudon makuinen/ rakenteeltaan pullamainen mukamas-runeberg ei vedä vertoja kotona leivotuille. Pursotuskin onnistui! Maku mitä tutuin ja mukavin, juuri sellainen miltä Runebergin tortun tulisi maistua. Ohje on Pirkan, vain muutamalla modauksella. Kermana toimi GoGreenin vispi eli nää on maidottomia, luomumunilla mennään eli ihan vegetasolle ei päästy.

Leivoin tortut suosilla muffinivuokiin- niin kotona aina tehtiin, joten miksipä rikkoa hyvää perinnettä? Tällä tavalla tortuista tulee sitä paitsi vähän pienenpiä kuin kaupassa myytävät, joten myös he, jotka eivät ole pullahiiriä, jaksanevat nauttia leivonnaisista.




Näitä taisi tulla noin 22, parissa päivässä kadonnut sen verran että pitänee ehkä tehdä ennen Runbergin päivää vielä toinen satsi!

Runebergin tortut (maidoton)

2dl mantelijauhetta
2 dl hienona muruna kaurakeksejä (myös piparit, digestivet tai korppujauho käy hienosti!)
200g margariinia tai voita
2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa (eikä mitään kanelia korvikkeena nyt!)
3/4dl Gogreenin vispikermaa
vadelmahilloa

Kostutukseen; omenamehua noin 1 dl

Pinnalle; vadelmahilloa

Tomusokerikuorrutusta varten 1 dl tomusokeria, n 2 tl sitruunanmehua

Lisäksi paperisia muffinivuokia ja muffinipelti

Murenna/jauha keksit hienoksi ja lisää ne samaan kulhoon mantelijauheen kanssa. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää vatkaten munat yksitellen mukaan. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää  jauhot, leivinjauhe, vaniliinisokeri ja kardemumma. Lisää sitten sekoittaen keksi-manteli seos sekä kerma. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Vuoraa muffinipelti paperisilla muffinivuoilla. Lusikoi taikinaa vuokiin, jättäen 1/4 vuuasta kohoamisvaraa. Mikäli sikäli taikinaa jää nyt yli, lusikoi se paperisiin muffinivuokiin (laita kaksi päällekäin) jotka paistat pelkän ritilän/pellin päällä, muffinipellin edessä. Jos olet viitseliäs, voit toki paistaa kaksi satsia, jolloin kaikki tortut voi paistaa muffinipellissä.

Jauhota sormia ja paina jokaisen tortun keskelle kuoppa ja lusikoi jokaiseen 1/2 tl vadelmahilloa. Paista noin 12-15 minuuttia uunin keskitasolla kunnes kullan ruskeahkoja. Kostuta juuri uunista tulleet tortut sitten omenamehulla sudin avulla. Lisää vielä lämpimien torttujen ylle 1 tl vadelmahilloa. Anna jäähtyä.

Valmista tomusokeri kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja sitruunanmehu yhteen, massasta tulisi tulla suht napakkaa mutta notkeaa. Lusikoi se pieneen muovipussiin, leikkaa kulhoon reikä ja pursuta kuorrutus renkaaksi hillon ympärille.

Sitten vaan Runebergin kahvittelut käyntiin (: Takuuhyviä !


2 kommenttia: