lauantai 25. helmikuuta 2012

DIY farkkushortsit

Olen vähän hassahtanut farkkuihin, alkuviikosta kirpparilta mukaan lähti 2,5e erinomaisessa kunnossa olevat siistit tummansiniset crockerin farkut ja nyt toiselta kirpparilta lähti mukaan euron kappalehintaan Miss sixtyt ja Jamekset, kaks aika erilaista klassikkoa siis (vähän eri meriitein klassikot kenties). Kumpienkin kohtalo oli kuitenkin sama; tulla shortseiksi! Nappasin pari kokoa "liian isot" farkut sovittamatta mukaan (ja jätin monet kivat sinne koska koot oli ihan jättimäisiä tai niistä ei ollut tietoa) ja olivatkin sitten ihan just sitä mitä halusin! Korvan takana oli vankka tieto että vanhemmat farkut on vähän pienempää tuumakokoa kuin nykyiset ja Missyt on kaposta mallia, toimii!

Dokumentoin prosessia vähän ja lauantai-iltapäivä kulukin kivasti farkkuja napsiessa. Mitään hurjan erikoista en farkuille tehnyt, mutta jos jollekin  diy shortsit on tuntemattomuus, voi tästä olla vähän apua tai inspiraatiota.

Lähtökohta



Ensi sovituksella merkkasin leikkausviivan lyijykynällä polven tienoille ja saksin farkut siihen mittaan. Sitten käärin lahkeita ja mallailin mikä mitta olisi toimivin- lyhensin taas ja lopulta löysin passelin mitan. Housut pois ja mittasin lahkeen pituuden niiden ollessa käärittyinä (tämä on haluttu mitta), avasin kääreen, mittasin pituuden ja vähensin siitä puolet erotuksesta haluttuun mittaan nähden (esim; haluttu mitta 40cm, nykyinen mitta 50 cm, erotus on 10 cm joten leikkaan pois 5 cm, got it?). Taas pöksyt jalkaan ja mallaamaan käänteen paksuutta, mikäli ei vieläkään miellytä, trimmaan vähän pois.


Ah James!



Jamekset napsaistuina
Kun leikkaa lahkeen suoraan naps pois  farkuissa, jää takaosa automaattisesti hieman pidemmäksi mikäli on ennen leikkausta antanut vyötärön olla rauhassa (eli etuosa on takaosaa alempana). Takaosan kuuluukin olla pidempi jos ei halua pepun vilkkuvan minishorteissa, joten ei hätää! Mikäli vyötärön tasaa, kannattaa trimmailla rauhassa ja varmistaa että lahkeet on sekä eestä että takaa halutun mittaiset. Jotkut tykkää myös siitä että lahkeet pyörtää takaa (helppo saavuttaa jos leikkaa lahkeet pois kun ne on jalassa).

Nappisiirto formula

Koska Jamekset oli ylhäältä vähän liian löysät siirsin napin paikkaa. Vanha napin paikka on vähän oikealla nykyisestä- parsittu kohta näkyy vähäsen (mutta ei onneksi liian paljoa). Irrotin napin vähän epäortodoksisesti, eli halkomalla kangaskerroksia napin takaosan reunoilta saksilla yksi kerrallaan kunnes napin takaosa pääsi pullahtamaan etupuolelle (muun napin kanssa siis).

 Jäljelle jäi pieni reikä, jonka parsin. Uusi napinreikä syntyi sitten saksilla ja pienen pienellä napsaisulla, napin takaosan tulee juuri ja juuri pujahtaa reiästä jotta nappi ei pääse jatkossa karkailemaan. Tada! istuvammat farkut. Nappi on tietysti vähän vinossa nyt mutta vyötärölinja muodostuu lähinnä kivan moderniksi eikä synny kurttuja tai ryttyjä- mitään valtavaa napin siirtoa ei siis noin vain voi tehdä, kangas menee silloin ryttyyn ja syntyy outo lopputulos.

Valmiina! Kuvassa mukana pönötysasento ja alaviiston kuvakulman aiheuttamat oudot mittasuhteet
 Lahkeissa on pienet käänteet jotka on vain silitetty, ei siis ommeltu kiinni jotta pituutta voi muokata halutessaan vielä hieman. Silitys riittää hyvin kun farkku on sopivan paksuista.Missyt kokivat vähän enemmänkin kuin pelkkää saksimista.

Toisen uhrin alkuasento




Missyt leikkasin samalla tekniikalla kuin Jamekset mutta pituutta jäi enemmän ja lahkeen käännös on vain yksinkertainen.

Koska käänne on yksinkertainen, ompelin käsin käänteen paikoillee, tekemällä pistoja lahkeen reunasaumoihin. Halutessaan käänteen reunan voi ommella kiinni kokonaan esim piilo-ompelin, mutta reunojen ompelu pitäisi riittää hyvin pitämään käänne paikoillaan.

Sitten messiin sabluuna, tuputin (esim palanen vanhaa petaria tai muuta samasta jutusta tehtyä), sanomalehteä, teippiä ja kangasmaalia. Sanomalehti sujautetaan lahkeeseen ettei vaan mene väri läpi (mahdollisuus aika pieni mutta olemassa kuitenkin) ja sabluuna teipataan paikalleen. Valitsin tuollaisen kivan tähden näitä varten. Sabluunan voi värkätä itse ihan paperista, kartongista tai piirtoheitin kalvosta saksien tai kirurginterän avulla. Mulla nyt oli valmis sabluuna messissä. Sitten vähän kangasmaalia tuputtimeen ja painelemaan maalia varovasti sabluunan läpi kankaalle. Maalia kannattaa ottaa tuputtimeen vain vähän kerrallaan jotta se ei pursua sabluunan reunojen yli ja pilaa kuviota kankaalla.  Tähtäsin vähän kuluneeseen lookiin, joten tuputtelin maalia erilaisella painolla ja maalin määrällä eri kohtiin. Sitten annetaan vähän kuivua ja pääsin takalahkeen kimppuun.


Taakse samalla tyylillä toinen tähti! Olen siis käyttänyt vain osaa sabluunasta, teipannut sen kiinni kankaaseen niin että osa on jäänyt ulkopuolelle ja laittanut teippiä niiden sabluunan reikien ylle joiden ei kuulu tulla kankaalle. Kun halutut kuviot on valmiit, otetaan silitysrauta kauniiseen käteen ja silitetään kuumalla ohuen puuvillakankaan läpi jotta kuviot kiinnittyy kunnolla ja kestää pesun.

Valmista!

Oon näihin ihan supertyytyväinen, samoin kuin Jameksiin


Vähän jäi epäilyttämään näyttääkö katkennut sakara tyhmältä..


All done! Rauhassa tehdessä aikaa sai kulumaan muutaman tunnin mutta olipa sen arvoista! Usein hosun enkä jaksa mittailla mutta lopputuloskin on silloin ollut vähemmän tyydyttävä. Nyt oon valmis kesään ja sitä ennen kevääseen kivojen sukkiksien ja shortsien kera. En ole hirmuisten kulutusten tai niittien ystävä joten farkuista tuli aika omannäköisiä- tyttömäisiä ja simppeleitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti