torstai 1. syyskuuta 2011

Eroon kokkauspeloista eli on karjalanpiirakoiden aika!

nami, itse tehtyjä! ihanan rapeita, ei yhtään lisä- tai säilöntäaineita

Ajatus karjalanpiirakoista on muhinut mielessäni niin pitkään kuin hyllyssä on ollut pussi ruissihtijauhoja(kauan). Kun leipä sitten alkoi eilen tehdä loppua, päätin että tänään teen ihan ite karjalanpiirakoita, koska ei se nyt niin vaikeaa voi olla kuin mitä muistelin. Ohjeen nappasin kätevästi jauhopussin kyljestä ja ainoa asia ostoslistaan oli maito- kaikki muu löytyi kotoa. Karjalanpiirakoihinhan ei noita aineita niin hirmuista määrää tule.  Ostin ekaa kertaa sitten riisimaitoa (riisipuuro-riisimaito, looginen yhdistelmä, eikö?) koska en halunnut kauramaidon makeutta kummittelemaan täytteseen. Täten karjalanpiirakkani ovat lisäksi laktoosittomia. Maistuvat munavoin, voin, juuston, vihannesten kanssa tai pelkiltäänkin extra hyviltä.


Karjalanpiirakat (noin 30 kpl)

täyte:

5dl vettä
2 1/2 dl puuroutuvaa riisiä
1 l maitoa (riisimaito tosi passeli)
3/4 tl suolaa

taikina:

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5 1/2 dl hieno täysjyväruisjauho (ruissihtijauhoa siis, sunnuntai!)

voiteluun:
50g margariinia
1 dl vettä


näin kaulitaan pikkukiekoista karjalanpiirakkakuoria

Laita ensin vesi kiehumaan kattilaan täytettä varten ja lisää sitten riisi. Anna porista noin 10 min kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, lisää sitten maito ja suola. Anna keittyä noin puolisen tuntia ja anna sitten jäähtyä.

Kun puuro on keittymässä, tee taikina. Sekoita kulhossa kylmään veteen ruisjauhot sekä suola, vaivaa taikina kiinteäksi. Muotoile taikinasta sitten pötkelö ja jaa se noin 30 osaan. Pyörittele osat palloiksi ja litistä niitä (kuvassa pienet kiekot). Kiekot kannattaa laittaa muovin alle kun ne odottelevat kaulintaa jotteivat ne kuivu. Laita kiekkojen väleihin hieman jauhoa jotteivat ne tartu toisiinsa.
ja kiepauta! valmis lätty olis suunnilleen tätä näköä

Kaulo kiekoista sitten noin 12 x 13 cm lättyjä (no eri kokoisia niistä kuitenkin tulee, toi on sinnepäin) ja peitä nekin muovilla jauhoa väliin. Kaulin kannattaa jauhottaa hyvin, kuten myös pöytä ja kiekko. On oikeasti parempi että taikina on lähes valkoinen jauhoista, kuin että lähes valmis lätty tarttuu kaulimeen kiinni ja koko homma alkaa alusta. Kaulitessa on hyvä kokoajan kiepauttaa lättyä niin ettei se tartu pöytään ja jotta joka kohta tulee yhtä ohukaiseksi, pyöritä vaikka myötäpäivään jotta tahti säilyy.

Karjalanpiirakkakuoria, kannattaa asetella pinoon lomittain ja jauhoa väliin, muovi päälle ettei kuivu.Ennen uunia, ei vakuuta karjalanpiirakoita hamuavaa, uuni tekee taiat.

Kun puuro on jäähtynyt ja letut valmiit, laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Aseta täytettä (puuroa siis) letun päälle, taita reunat täytteen ylle ja rypytä etusormi-peukalo tekniikalla, tai pelkkien etusormien avulla, kukin tyylillään. Paista sitten karjalanpiirakat uunissa keskitasolla noin 15min, varo ettei pala!
Voitelua varten sulata voi ja miksaa se kuumaan veteen. Upota uunista tulleet piirakat yksitellen voiveteen ja laita piiraat voipaperin alle jäähtymään. Valmista! Kotiäitipisteet, isänmaallisuus ja herkullisen rapeita karjalanpiirakoita yhdellä kertaa, aikaakaan ei mene kuin vajaat pari tuntia. Valmiit satsit (kaksi peltiä tulee tolla ohjeella helposti vaikka laittaa tiuhaan) tässä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti