lauantai 29. tammikuuta 2011

Macarons!

Gossip girl toi hiuspanta innostuksen lisäksi myös leivonnaistrendin kotikeittiöihinkin. Macaronsit eivät nimittäin ole mitään suomalaispöydässä pitkään istuneita perus leivoksia. Olin pitkään ihastellut kuvia näistä leivoksista joten nyt piti päästä itse kokeilemaan. Ulkonäkö jäi vähän ontuvaksi sillä väriaine teki taas tepposet eikä pursotus taitoni ole vielä prima kunnossa, mutta maku miellytti paljon!

Mantelijauhetta löytyy kaupoista leipomisaineiden seasta, Meiran mantelijauhepusseja (80g) pitää ostaa kaksi pussia tätä varten. 


Ohje on Sara la fountainin kirjasta, jota olen innostunut taas selailemaan herkullisten kuvien takia.

Macarons (noin 2 peltiä)

Valkuaismassa

2 kananmunan valkuaista
1 1/4 dl sokeria
1/2dl vettä

Mantelimassa

1 kananmunan valkuainen
1 3/4 dl tomusokeria
2 3/4dl mantelijauhetta

Lisäksi mikäli haluaa, elintarvikeväriä

Vadelmatäyte

1dl pakastevadelmia
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 tl sitruunamehua
175g voita

Vatkaa valkuaismassaa varten kananmunan valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja keitä seos siirappimaiseksi (118 asteeseen niille joilla on mittari). Ota seos liedeltä ja lisää se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon sähkövatkaimella kokoajan sekoittaen. Laita vaahto sivuun ja aloita mantelimassan teko.
Vaahdota valkuainen kulhossa ja lisää tomusokeri ja mantelijauhe, sekoita tasaiseksi. Mikäli valkuaismassa on ehtinyt seisoa tovin, kannattaa sitä vähän sekoittaa ennen kun yhdistää sen mantelimassaan. Lisää valkuaismassa hiljakseen mantelimassan joukkoon puuhaarukalla sekoittaen.
Värjää taikinamassa halutessasi tässä vaiheessa elintarvikevärillä.

Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota pieniä macarons nappeja leivinpaperilla päälystetylle pellille. Jätä hyvin tilaa nappien väliin, sillä ne nouset ja leviävät uunissa. Anna nappien seistä 20-30 minuuttia pellillä ennen paistamista. Lämmitä tällä välin uuni 150 asteeseen. Paista macaronseja 17-25 minuuttia (noin 20 oli itsellä hyvä), kunnes niiden pohjat ovat kovettuneet ja irtoavat leivinpaperista eivätkä ole enää kosteita. Anna jäähtyä ja irrota sitten leivinpaperista.

Valmista täyte macaronsejen jäähtyessä. Laita vadelmat, sitruunamehu, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta massa kasaan siirappimaiseksi. Anna seoksen sitten jäähtyä. Vatkaa voi kuohkeaksi ja sekoita siihen siirappiseos hyvin jotta seos on tasaista. Täytä macaronsit levittämällä täytettä puolikkaiden väliin.

Säilytä macaronseja ilmatiiviisti jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti