lauantai 18. syyskuuta 2010

Mummo Ankan omenapiirakka

Syksyllä omenat tuoksuvat upeilta joten onhan niitä pakko hyödyntää. Tähän amerikkalaiseen omenapiirakkaan jonkalaista Mummo Ankkakin aina kirjoissa teki, uppoaa noin kymmenen omenaa koosta riippuen ja maku on hurmaava. Piirakka tehdään 24cm halkaisijan irtopohjavuoassa käyttäen murotaikinaa pohjana ja kuorena.Ohje on yllättäen Pala kakkua kirjasta.

Murotaikina
150g voita
4dl jauhoja
1/2dl tomusokeria
1 kananmuna
n. 1 rkl vettä

Nypi kylmä voi, jauhot ja tomusokeri yhteen. Lisää muna ja vesi ja vaivaa vain niin pitkään kunnes muodostuu taikina. Pakasta muoviinkäärittynä noin 30minuuttia.
Kuori kohtalaisesti ja lohko noin 10-12 omenaa, koosta riippuen ja pehmennä niitä pannulla 50g voita+2rkl sokeria+2tl kanelia+1tl inkivääriä. Anna sitten omenalohkojen jäähtyä.

Jaa taikina kahteen osaan, toinen osa ollen hieman toista suurempi. Kaulitse isompi pala jauhotulla alustalla noin 30cm halkaisijan ympyräksi. Nosta sitten taikina levy irtopohjavuoan pohjalle niin, että ylitsejäävät reunat jäävät joko vuoan reunoja vasten pystyyn tai jäävät yli, riippuen vuoan korkeudesta. Kaada omenalohkot pohjan päälle. Kaulitse nyt pienenpi taikinaosio 25cm halkaisijan ympyräksi ja voitele reunat kananmunalla. Laske se täytteen päälle niin, että reunat kohtaavat pohjataikinan. Tiivistä reunat yhteen esim. rypyttämällä ne. Voitele kananmunalla koko kuori ja tee siihen pieniä viiltoja.
Paista 180asteessa noin 35minuuttia.

Pinnasta tulisi tulla kullanrusehtava. Anna piiraan jäähtyä hetki ennen kuin irroitat irtopohjavuoan reunan pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti