keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Takuuvarma hyvä uunivuoka opiskelijabudjetille

 Miksi syödä porkkanaa? Parantanee pimeännäköä, lisää ihon potentiaalista ruskettumiskykyä ja antaa hampaille purtavaa. Nää nyt mulle ekana tulee mieleen. Lisäksi se tuo hauskaa oranssia väriä ruokaan ja on poikkeuksetta huokean hintaista (en sano halpaa koska ruokakaupasta ei saa juuri mitään oikeasti halpaa kuitenkaan).

Parsakaalin perustelut ovat vielä paremmat; proteiinia, B2-vitamiinia, K-vitamiinia, C-vitamiinia ja vähän muutakin hyödyllistä. Itse olen ainakin oppinut, että mitä vihreämpi vihannes, sitä terveellisempi ja parempi. Parsakaali on myös hyvin täyttävä ja yllättävän monipuolinen kasvis, se sujahtaa melkein ruokaan kuin ruokaan ongelmitta. Parsakaalia saa Suomessakin ihan aina, sinne vaan pakkasaltaan vierelle kurkkimaan. Tuoreenakin saa toki mutta pakkasaltaasta ostaessa hinta on aina hyvä ja bonuksena kasvis on todennäköisesti primakunnossa. 

Sipuli puolestaan on musta jokapaikan tähti, se tuo melkein kaikkeen kaivattua makua, lisäpotkua ja niissä on paljon C-vitamiineja ja flavonoideja, eli tekevät hyvää varsinkin näin syksyllä kun flunssa uhkaa ihan jokaista. (Lisäksi sain kilon sipuleita 0,79€, se on jo ihan kelpo hinta)

Jaa ja miksi mä jaarittelen näistä? No koska en ottanut ruuasta kuvaa mutta halusin tehdä pointin selväksi. Ja pointti oli se, että nää kolme hyvinkin tavanomaista vihannesta ovat yleensä huokeanhintaisia kaupassa mutta se ei tarkoita sitä etteivätkö ne olisi hyvänmakuisia, monipuolisia ja ennenkaikkea terveellisiä.

Tein eilen ruokaa käyttäen näitä aineita peruspilareina. Mietin että tää on just sellai (opiskelijalle) sopiva ruoka, sillä kokkaaminen käsittää tässä vaan pastan keittämisen ja vihannesten pilkkomisen. Aikaa tämän tekemiseen ei siis mene paljoa, pitää vaan antaa olla uunissa, ja rahallisestikaan tää ei köyhdytä kukkaroa paljoa. Satsin suuruuden voi määritellä ihan itse, voi kokata vaikka koko kaveriporukalle samantien ilman mitään stressiä. Helppoudesta huolimatta, maku on ihana, yrittinen, kermainen ja huokuu oikein kasvisten parhaita puolia. Tätä ohjetta voi myös muokata helposti; kasviksia voi vaihdella esim toisiin juureksiin, lisätä jotain toista juustoa tai jättää juuston kokonaan pois, vaihdella mausteita, lisätä valkosipulia tai mistä nyt sattuu tykkäämään. Tää kombo on mulle just hyvä ja sopii moneen suuhun koska ei ole mitenkään radikaali. Käyttämällä keijun vegeruokakermaa ja jättämällä salaattijuustokuutiot pois, saa ruoasta ihan vegaanisenkin, jos pastasta valitsee gluteenittoman, käy tää monellekin erikoisruokavaliota noudattavalle.

Uunivuoka kasviksista ja pastasta (noin 4 annosta, riippuen nälästä)

4 pientä sipulia
2 porkkanaa
1/2 pussia pakasteparsakaalia
noin 7 kukkakaalin kukintoa (pakasteesta tääkin)
kourallinen salaattijuustokuutioita
1 prk ruokakermaa
pari desiä pastaa
tinjamia
meiramia
mustapippuria

Laita pasta kiehumaan veteen (itsellä oli pientä värikästä simpukkapastaa). Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Halkaise sipulit, kuori ja leikkaa lohkoiksi. Kuori sitten porkkanat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kaada uunivuokaan sipulilohkot, porkkanapalat, pakaste parskaalit ja kukkakaalit sekä keitetty pasta. Lisää purkillinen ruokakermaa sekä salaattijuustokuutioita. Ripottele ylle kunnolla tinjamia sekä meiramia ja muutama hippu mustapippuria. Sekoita jotta ruokakerma ei jää vain vuoan nurkkiin ja jotta mausteet leviävät tasaisemmin. Paista uunissa keskitasolla 45-60 minuuttia, riippuen vähän siitä kuinka pieniksi leikkasit vihannekset. Pienet palat kypsyy tietty nopeammin. Ja sitten onkin valmista tarjoiltavaksi!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti