torstai 23. joulukuuta 2010

Juustokakkua Stephanie Alexanderin mukaan

Eilen vietin aikani kytäten kelloa jotta juustokakun paistoaika osuisi täysin nappiin. Tätä juustokakkua olen tehnyt vuosia ja perinteisesti myös jouluksi ja se on se ainoa ja oikea juustokakku minulle, vaikka muitakin hyviä reseptejä on tullut testattua.

Alkuperäinen ohje kehottaa vesihauteen käyttöön paiston aikana ja jos niin voi tehdä, tulee irtopohjavuoka kääriä hyvin ja tiiviisti folioon ja asettaa vuoka isoon uunin kestävään astiaan, joka täytetään vedellä niin, että pinta ylttää noin vajaaseen puoleen väliin vuuan reunassa. Kun kakku otetaan uunista, tulee foliokäärettä painella reunoilta jotta kaikki mahdollinen välissä oleva vesi poistuu.
Kannattaa myös ottaa huomioon, että tavallista irtopohjavuokaa (eli ei silikonista) käytettäessä, on vuoan pohja syytä peittää pohjan muotoisella leivinpaperin palasella.

The best-ever cheece cake by Stephanie Alexander

pohja:
300g digestive keksejä
100g pehmeää voita

täyte:
500g tuorejuustoa (perus philadelphia on hyvä)
200g hienoa sokeria
n. 5dl/400g hapankermaa
3 kananmunaa
1 rkl maissijauhoja(maizenaa, tämän puuttuessa 2 rkl normaalia vehnäjauhoa käy myös)
2rkl sitruunan mehua
1/2tl vaniljasokeria (tai vanilja aromia)
hippu suolaa

Murskaa ensin keksit hienoksi murskaksi joko käsin tai koneessa. Käytin itse nyt ensi kertaa konetta ja homma hoitui nopsaan verrattuna käsityöhön.

Yhdistä kulhossa pehmeä voi ja keksimurska massaksi.

Taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (vuoka noin 24cm halkaisija) ja laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Sekoita yhteen sokeri ja tuorejuusto. (kaikki sekoitukset voi tehdä myös käsin jos jaksamista riittää).

Lisää maissijauho ja miksaa.

Lisää kananmunat yksitellen vatkaten aina hyvin välissä ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

ja sitten vanilja, suola ja sitruunamehu..ja vatkaa lisää

Lisää hapankerma ja vatkaa vatkaa vatkaa kunnes seos näyttää tasaiselta.

Ota sähkövatkain pois käytöstä ja sekoita vielä nuolijalla jotta reunoille ei jää epätasaisuuksia.

Kaada seos vuokaan ja tasoittele pintaa. (pohjan ympärille voi tehdä foliosta lätyn ennen uunin laittoa, sillä usein jotain nestettä valuu reunojen läpi vaikka vuoka olisi kuinka tiivis)

Paista juustokakkua keskitasolla 50 minuuttia. Tämän jälkeen sammuta uuni, älä avaa luukkua, ja anna kakun olla uunissa vielä tunti. Sitten..

Ota kakku uunista ja anna jäähtyä tasolla/ritilällä muutama tunti eli kunnes kakku on suht huoneen lämpöinen ja jäähtynyt. Kakun tulisi olla pinnalta kimmoisa ja lämpöisenä aivan keskellä pinta saattaa olla hieman tahmainen.

Siirrä kakku jääkaappiin tai hetkeksi näin talvella ulos pakkaseen (noin puoli tuntia ok, muuten kakku saattaa kylmetä liian nopeasti tai pakastua). Anna olla jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

Ja sitten! Irrota vuoan reunat ja nauti palanen!


Hyvää joulua tai muuta valitsemaasi juhlaa kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti