lauantai 11. joulukuuta 2010

Punasipuli-tomaattipiirakka

Eilen ruuaksi kehkeytyi piirakka, jota en aiemmin ollut tehnyt. Kotivinkin jouluherkut-lehdestä löytyi makoisa ohje, jota seurasin suurinpiirtein täytteen suhteen. Pohjan tein itse sillä ohjeessa oli käytetty pakastetaikinaa, jota suosin vain kun on kyse ruukisesta jota en jaksa valmistaa itse. Tykkäsin piirakan mausta, jossa yhdistyi kivan rapean pehmeä pohja, kermainen täyte ja kerros punasipulia. Tätä tulee tehtyä varmasti uudestaankin.

Alkuperäinen ohje oli muuten punasipuli-pekonipiirakalle, mutta tein kasvisversion korvaamalla pekonin tomaatilla. Mikäli pekonia haluaa käyttää, pitää se ensin ruskistaa ja leikata pieniksi paloiksi.


Punasipuli-tomaatti piirakka

pohja

3dl jauhoja
100g voita
1 luomu kananmuna
1 rkl vettä

täyte
3-5 punasipuli, riippuen vuoan koosta (normi vuokaan noin 3)
1 rkl sokeria
2 tomaattia
2dl kermaa (testasin keijun vegeruokakermaa ja toimi hyvin)
noin 150g juustoraastetta
4 luomukananmunaa
1/2 tl tinjamia
suolaa

Valmista pohja nypimällä voi ja jauhot yhteen. Lisää kananmuna ja vesi, vaivaa nopsaan kiinteäksi taikinaksi ja pistä jääkaappiin odottelemaan.

Leikkaa sipulit renkaiksi tai siivuiksi ja sekoita mukaan sokeri, anna "marinoitua". Tällä välin leikkaa tomaatit siivuiksi, poista siemenet ja vetiset osat. Sekoita kulhossa yhteen tomaatit, kerma, kananmunat ja juustoraaste, mausta.

Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa riittää vuoan pohjalleja reunoille ja pienenpi osa jää koristeluun (taikina riittää noin 24 cm halkaisijan vuokaan + koristeisiin, tuplaa isompaa varten).

Kaada juustoseos pohjan päälle, ripottele ylle tasaisesti sipulit ja muotoile lopusta taikinasta suikaleita ristiin ylle. Paista n. 200 asteessa 30 minuuttia, puolet ajasta lämmön voi laskea 175 asteeseen.

Voila! hyvää on ja passaa hienosti kylmien päivien palaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti