torstai 9. joulukuuta 2010

Jouluhalko

Vuoden lopun lähestyessä myös deadlinet, kurssien viimeiset luennot ja ties mitkä menot ovat tehneet itsensä tiedettäväksi. Täten olen viettänyt keittiössä niin vähän aikaa, etten ole ehtinyt juurikaan joulunalusherkkuja valmistaa. Joulutorttuja sentään kaksi satsia! Tässä kuitenkin eräs herkku, joka tuli viime viikolla pyöräytettyä.  Kuvassa halko on saanut vasta kaksi kerrosta suklaata päälleen, jotta sisus näkyy. Kaike suklaan valeltuani ei päätyä enää näkynyt ja suklaa kerros oli lähemmäs senttiä.

Kaikkien aikojen joulu-lehdestä löytyi ohje jouluhalkoon. Nappasin ohjeesta käyttöön vain pohjan ohjeen, täytteen sovelsin sitten itse ja hyvää tuli. Täytteeseen nappasin vinkin mainoksesta (mainosten uhri kun olen) jossa hehkutettiin tiramisu-rahkaa. Tiramisun, suklaan ja kermavaahdon yhdistelmä voi  kuulostaa ällömakealta, mutta sitä se ei ole, sillä rahka on yllättävän hapanta ja vienon kahvinmakuista. Ohjeessa ihmettelin jauhottomuutta ja kuivien aineiden pienuutta mutta taikinasta tuli todella hyvä näin.

Jouluhalko

pohja

3 kananmunaa
1 1/2dl sokeria
3/4dl perunajauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 prk vispikermaa
vaniljasokeria kerman maustamiseen maun mukaan
1 prk tiramisun makuista rahkaa (taitaa olla valion)

Kuorrute

1 levy pandan tummaa suklaata
noin 100g voita
1/2 dl kermaa (voi käyttää osan täytteen vispikermasta ennen kuin kermaa vatkaa)

Vatkaa munat ja sokeri todella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat keskenään ja siivilöi ne vaahtoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa noin 5 minuuttia uunin keskiosassa.  Anna levyn hieman jäähtyä ja kumoa se puhtaalle leivinpaperille jolle on ripoteltu hieman sokeria. Irrota paistopaperi levyn pinnalta, jäähdytä lisää.

Tee kuorrute. Sulata suklaa palasina vesihauteessa sekoittaen suklaata hiljalleen. Pienennä leyn lämpöä heti, kun suklaa alkaa sulaa jottei lämpötila nouse liian kovaksi. Lisää paloiteltu voi ja kerma, sekoita  ja nosta hieman lämpöä sillä voi ja kerma pudottavat seoksen lämmön hetkessä. Kun voi on sulanut seokseen, nosta kattila/kulho pois vesihauteesta ja annan seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Seoksen jäähtyessä täytä halko. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja notkista tiramisu rahka. Levitä rahka taikinalevyn päälle tasaisesti ja lusikoi päälle kerma, tasoita sekin. Kääri levy napakalle rullalle.

Kun kuorrute seos on jäähtynyt, levitä se rulla pinnalle ja sivuille. Mikäli kuorrute valuu reunoille, älä huoli, sillä se jähmettyy kyllä. Voit halutessasi jäähdyttää kuorrutetta hetken jääkaapissakin.

Halon voi koristella vaikka nonparelleilla mutta suklaa antaa jo itsessään kauniin kiillon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti