sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kermaista kastiketta riisille

Realiteettihan on se, että aina ei ole varaa saati aikaa kokata jotain tosi hyvää, tosi monipuolista saatika hintavaa. Kermainen yrttikastike ja riisi toimi yhden päivän pikaruokana ja täytti vatsan hyvin. En sano että olisi suosikkiruokaa, tässä cream bonjourissa oli joku jännä mauste mukana joka ei napannu ihan kympillä mutta hyvää oli silti. Veikkaan että toisella cream bonjour maualla olis ollu vielä parempaa sillä rakenne oli tosi hyvää ja tykkään paljon tälläisistä yhdistelmistä. Vaikka riisi on vähän ristiriitainen ruoka-aine, on täysjyväriisi musta tosi hyvää ja usein maukkaampaa kuin pastaversio. Tääkin ruoka tosin passaa hyvin pastamaisena, eli riisin voi vaihtaa pastaan ihan ilman ongelmia.



Kermainen kastike + riisiä ( noin kolmelle)

riisiä (ruokailijoiden määrän mukaan)
1 prk cream bonjouria (käytin sitä tomaattiset yrtit tms purnukkaa)
1 porkkana
1 sipuli
muutama kukkakaalin "nuppu"(jos pakasteesta, sulata ensin)
1 valkosipulin kynsi

Laita riisi kiehumaan paketin ohjeen mukaan.
Silppua sipulit pieniksi, kuullota pannulla. Pilko porkkana pieniin paloihin, lisää pannulle ja sekoittele. Saksi kukkakaalin nuput pieniksi ja lisää ne pannulle sekä heti perään cream bonjour, anna kuumeta kunnolla ja sekoittele välillä. Kun riisi on kypsää, tarjoile!

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kasvispiiras vikkelään

Ihan itse, alusta loppuun! Tästä tuli tosi hyvää, kaikki maut käy yhteen ja rakennekin on kiva. Musta tulee kokoajan yhä onnistuneempi näissä kokeiluissa, harvoin menee ihan metsään enää vaikka tekis ilman mitään ohjetta.  Pohja ehkä vähän kehityksen alla vielä mutta mikäli muistais voidella sen piirasvuoan, ei taikina varmaankaan tarttuis siihen. Helppoa, täyttävää ja täten tosi sopivaa just sunnuntaille, sellasta konstailematonta ruokaa. Piiras on toisaalta myös tosi luksusta, koska se on tosi kaukana perunoista ja kastikkeista.
Taustalla näkyy iki-ihana muumikattila, siinä keittyy parhaat jutut!

Pohja

noin 100g margariinia
1 raastettu porkkana
1 kananmuna
1/2 dl kylmää vettä
pizzamaustetta
1 dl grahamjauhoja
1 dl kokojyväjauhoja
reilu 1 dl vehnäjauhoja

Täyte

1 tomaatti
1 sipuli
pakasteparsakaalia
noin puol pkt salaattijuustoa (apetinaa)
1 prk ruokakermaa
2 kananmunaa
meiramia
mustapippuria
pizzamaustetta

Voitele piirasvuoka, kuumenna uuni 225 asteeseen.  Nypi jauhot voihin, lisää vesi, muna ja mausteet, sekoita hyvin ja taputtele piirakkavuoan pohjalle. Keitä täytettä varten pakaste parsakaalia (esim 8-10 kpl, koosta riippuen)  ja leikkaa siivuiksi sipuli ja tomaatti. Asettele sipuli ja tomaattisiivut pohjan ylle, leikkele parsakaalit pieniksi saksilla ja ripottele piiraaseen. Murenna salaattujuustoa piiraan ylle. Sekoita kulhossa munat, ruokakerma ja mausteet hyvin ja kaada seos piiraan ylle. Paista noin puoli tuntia uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut kullanruskeaa väriä.

 Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua- piiras on niin mehevä että heti uunista tullessaan se saattaa vähän kuplia reunoilta, huoli pois, sillä täyte ja pohja ovat rakenteeltaan sopivan kiinteitä!

tiistai 18. lokakuuta 2011

Peltileipää

Olen alkanut taas kitsastella kaupassa leivän ostamisen kanssa ja siksi pyöräyttelinkin kaurasämpylöitä viikko takaperin. Sämpylät on tuhottu joten eilen tein sitten peltileipää, mukaillen Maku-lehdessä ( 1/ 10 talvi) ollutta ohjetta. Tuli tosi namia ja koska satsista tulee koko pelti, riittää leipää vähän pidemmällekin eikä vaan yhdeksi päiväksi.


Peltileipä, hurjan makoisa

juuri

1 pss kuivahiivaa
5 dl vettä
1/2 rkl sokeria
1/2 dl perunamuussijauhetta
1, 5 dl kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja

alustus

1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
noin 6 dl jauhoja ( 2 dl grahamjauhoja, loput vehnää)

päälle
hienonnettu valkosipulinkynsi

Sekoita hiiva juuren kuiviin aineisiin, lisää lämmin vesi (kuumempi kuin tuorehiivan kanssa käytettävä mutta ei tosi kuumaa) ja sekoita velliksi. Anna heräillä lämpimässä.
Kun juuri kuplii, lorota siihen öljy ja alusta mukaan jauhot. Taikinasta tulee melko napakkaa mutta on paras jättää se silti hieman tahmaiseksi kuohkean leivän aikaansaamiseksi.

Levitä taikina leivinpaperille pellin päälle ja anna kohota hieman, ainakin sen aikaa että uuni kuumenee 200 asteeseen. Vetele veitsellä tai pitsaleikkurilla taikina osiin (esim 12 palaan tai 24 palaan) ja ripottele ylle valkosipulin kynnen pikkupalasia. Paista noin 25 minuuttia.

maanantai 17. lokakuuta 2011

Give a hoot! lapaset liukuvärjätystä langasta

Tämän hetkiset syksyn suosikkilapaset ovat tässä! Give a hoot - ohje on ollut mulla kirjanmerkkinä ja printtinäkin jo reilun vuoden mutta vasta pari viikkoa sitten löytyi täydellinen lanka ja fiilis tehdä pöllölapaset. Liukuväri ei sumenna pöllökuviota lainkaan vaan antaa lapasille ihanaa väriloistoa. Nämä syntyvät tosi nopsaan koska puikot taisi olla kutoset ja malli ihanan yksinkertainen ja ohje ihanasti tehty. Kuviota ei kannata pelätä; sitä varten ei tarvitse osata mitään ihmeellisiä silmukoita.

 Englannin kielisen ohjeen selättää kuka vaan, kun muistaa että P tai pieni p = purl = neulo nurin ja K tai pieni k = knit= neulo oikein. Kavennukset ja lisäykset on ihan perusjuttuja ja niiden lyhenteetkin selitetty auki.

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Sitä sun tätä by me vähän Rachel Rayn inspiroimana

Oli semmoinen olo että ei vaan keksinyt mitä sitä kokkaisi. Ei pompannut mitään mielitekoa esiin, ei nappiosumalta kuulostavaa reseptiä, nada. Katselin viikolla Rachel Rayn kokkausohjelmaa (Liv, iltapäivisin kolmen aikaan arkena) jossa Rachel teki jotain kunnon mättöruokaa penkkiurheilijoille, aineksina oli jauhelihaa, tomaatteja, paprikaa, ranskankermaa ja ties mitä nannaa. Kun muistin tämän, ajattelin että pakosta sitä saa jotain hyvää aikaiseksi jos käyttää vain hyviä aineksia.



Tämä on siis sitä sun tätä ja hyvää onkin

soijarouhetta, ehkä 2,5 dl
vettä noin 4 dl
öljyä
1 punainen paprika
1 tomaatti
1 porkkana
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1/2 prk ranskankermaa (eli noin 1 dl)
1 kasvisliemikuutio + noin 4 dl vettä
chilimausteseosta
pizzamaustetta
viherpippuria
paprikamaustetta


Paahda soijarouhetta pannulla öljyn kera isossa kattilassa, lisää vettä niin että sitä on noin kaksi kertaa soijarouheen määrä. Anna soijarouheen imeä vesi itseensä ja paistele rouhetta vähän aikaa. Leikkaa ja hienonna sipulit ja valkosipuli, lisää kattilaan ja paistele hetki. Pilko sillä välin paprika pieniksi, lisää joukkoon ja tee sama tomaatille. Murustele mukaan kasvisliemikuutio ja lisää vesi. Anna poreilla ja keittyä kunnes nestettä on haihtunut merkittävästi ja seos alkaa näyttää pataruoalta. Lisää sitten mausteet, anna keittyä vielä noin 10min ja lisää lopuksi ranskankerma, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa vielä.
Tarjoile esim pastan kera.

lauantai 15. lokakuuta 2011

Supersuklainen kardemumma-kahvimutakakku

Tähän tulee nyt sit 600g suklaata että kyseessä on tosiaankin pimeään aikaan sopiva kakku. Tuhti maku ja täyteläisyys on aika voittajayhdistelmä. Koin vähän vaikeuksia tätä leipoessa tosin; kakun leikkaaminen kahtia ja päällilevyn siirto alustalle päätyi siiten että levyt hajosi aika mallikkaasti. Kannattaa olla siis varovainen, omistaa jokin iso lasta ja olla tosi nopea. Koska kyseessä on vähänniinku mutakakku, ei kypsän taikinan rakenne ole todellakaan mitenkään hirveän jämäkkää.

Suosin ehdottomasti puuhaarukkaa suklaan sulatuksessa, muovilla on huono karma tässä hommassa
 Suklaan sulatuksessa kannattaa käyttää kattilaa, jonka pinnoite ei ole kulunut, suklaa lämpenee siten myös tasaisemmin. Levyn lämpö maksimissaan nelosella.
rainforest alliancen merkistä plussaa maraboulle, ehdottoman hyvä hinta-laatu suhde
kermana toimii tämä, ei mitään kevytversiota!

Kahvin tulee antaa ihan oikeasti haihtua, ei siis kantta päälle.

toiminnallinen kuva, katsetta ei nosteta suklaasta kun sitä sulatetaan!

 Myös kuorrutteen kanssa on omat jipponsa, se muuttuu tosi helposti "palaneeksi" tai liian jähmeäksi, kiilto häviää salamana, joten sitäkin kannattaa vahdata silmä kovana. Itsellä kuorrutteen rakenne oli perfect, mutta kun sen antoi ohjeen mukaan vähän jäähtyä, haihtui kiilto muille maille. Lisäksi kuorrutetta sietäisi olla ehkä vähän lisää; kakkutaikina lähtee sen mukaan helposti.

 Mutta, all in all, tää on vaivan arvoinen eikä ole edes hankala tehdä kunhan ei pelkää suklaan sulattamista. On hyvä käyttää ainakin vähän korkeampilaatuista suklaata mukana, tulee parempi maku ja rakenne.
Valmista! suklaamöykyltä se näyttää kyllä lähinnä mutta suklaakakku se on!

herkku yksittäispala, kosteus ja kiiltokin läsnä!
Kun kakku sitten pitää säilyttää yön yli, tulee se laittaa tietty jääkaappiin. Koska kakku on kuitenkin lähes tehty suklaasta, kannattaa se nostaa ennen seuraavaa tarjoilua hyvissä ajoin pöytään, jossa se kerkee vähän pehmetä. Suklaahan kovettuu kylmässä aika malliikaasti. Mutta ei se ole niin nuukaa, tää on viileänä suklaakimpaleenakin hyvää.


Ohje avotakasta

2 tl rouhittua kardemummaa
2 dl vahvaa kahvia
200g tummaa suklaata ( esim 100g taloussuklaata, 100g yli 80% tummaa suklaata)
200g voita
3 kananmunaa
3/4 dl ranskankermaa
4 1/2 dl sokeria
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
3/4 dl kaakaojauhetta (esim orgaanista tai sit sitä leivontaan tarkoitettua)

Kuorrute

400g tummaa suklaata (esim 300g taloussuklaata, 100g yli 80% tummaa suklaata)
100g voita
1 rkl vaaleaasiirappia (tai esim vaahterasiirappia jos vaalea on päässyt loppumaan)

Voitele tarvittaessa irtopohjavuoka (noin 24 cm halkaisija). Keitä vahvaa kahvia ja keitä sitä sitten kattilassa kardemumman kera noin 10 minuuttia tai kunnes kahvia on jäljellä noin  1 1/4 dl. Sulata suklaa ja voi varovasti yhteen kattilassa ja sekoita joukkoon sitten kardemummakahvi.

Vatkaa munat, kerma ja sokeri yhteen. Sekoita suklaaseokseen. Siivilöi mukaan vielä jauhot, sooda ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Tasoita pinta ja kypsennä uunin alatasolla ritilällä 1h 10 min. Anna jäähtyä hiukan ja kumoa ritilälle jäähtymään.

Valmista kuorrute sulattamalla suklaata varovasti kattilassa ja lisää siihen voi ynnä siirappi. Anna jäähtyä hieman kunnes kuorrute on sopivan jämäkkää levitettäväksi.

Halkaise kakku kahteen osaan ja levitä väliin pieni osa kuorrutteesta. Päällystä kakku lopulla kuorruteella, anna jähmettyä ihan vähän ennen tarjoilua.

torstai 13. lokakuuta 2011

Kootut selitykset

Jyväskylän Pikkulinnasta löytyi ylläolevat langat; liukuvärjätty ja kiiltäväpintainen  lanka (king cole Mirage, noin 6e) muodosti Give a hoot- lapaset ja kerästä  jäi vielä vaikka ja kuinka. Kerän yllä pötköttelevä vyyhti punaista lankaa on sen sijaan ihanan pehmeää alpakkaa, silkkiä ja mohairia (nimeä en jaksa nyt tarkistaa, Debbie jotain) ja siitä syntyi panta ja ylikin jäi vähän vielä. Käsityörintamalla porskuttaa muutenkin hyvin, keittiössä ei niinkään.

Eilen kävi epäonnisesti uuniomenan kanssa; paistoin sitä KoKo-sarjan tarjoiluastia/vuoassa joka on siis uuninkestävä ja olen käyttänyt sitä paistamiseen monesti. Avatessa uuninluukun testatakseni omenan kypsyyttä, poksahti astia keskeltä halki moneen eri suuntaan. Ei paljoa naurattanut.
Kokkaillut olen sen sijaan menestyksellä juurespihvejä, uunikasvisvuokaa ja muita arkipöperöitä joihin kaikkiin löytyy jo valmiiksi ohjeet täältä. Viime yönä avotakasta bongasin ihanan suklaakakun (mutakakku vieläpä) ohjeen ja voisikin olla että rohkaistun tänään tekemään sellaista ja saisin tännekin vähän sisältöä.

Radiohiljaisuus on myös hyvin pitälti opiskelujen syytä; tällä viikolla olen tajunnut haalineeni ihan liikaa kursseja joten luettavaa ja tekemistä on riittänyt liiaksi. Kohta pitäisi kuitenkin helpottaa (varmasti) joten palaan vielä monilla herkuilla tämän kuun aikana jo, toivottavasti isommalla energia määrällä.

Aamulla heräsin sillä ololla että tänään tulee varmana lunta, saa nähdä onko unenpöpperössä tehty ennuste totta vai ei!

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Friday night's knitting club's vaahterasiirappi-omenamuffinit

Voi ihanuus!





3/4 dl vaahterasiirappia
1 1/2 dl sokeria
4 dl jauhoja
1/2 dl öljyä
1 tl kanelia
hippu suolaa
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
n. 1 dl omenahilloa tai- sosetta
5 dl kuorittuja ja paloiteltuja omenia

koristeluun

sokeria
kanelia
omenaviipaleita

Kuori ja paloittele omenat, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa yhteen munat, öljy, vaahterasiirappi, omenahillo sekä sokeri. Lisää mukaan sitten kuivat aineet hyvin ja hellästi sekoittaen. Lisää seokseen omenat ja lusikoi seos muffinivuokiin muffinipeltiin. Koristele muffinit omenaviipaleella sekä ripauksella sokeria ja kanelia, paista noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä hetki ennen syömistä.

'nough said, näissä on syksyn sydän, kaikkea hyvää eikä mitään liikaa tai liian vähän. Ehdoton kokeilemisen arvoinen vaihtoehto omenapiirakalle.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Ompelu-Lauantain tuotos ja ruokaisa papukastike

Mallina oon tönkkö mutta vaate olis se asia tässä!
 Ompelin eilen iltapäivällä ostamastani tumman liilasta kankaasta sitten jotain tämmöistä, oikein ihana päällä ja istuu olista kuin unelma. Yllätykseksi siis Ihanat mekot ja tunikat- kirjan mitoitus on bueno, kaavat oikeat (vaikka kaava-arkki vähän sekava) ja valmis tuotos näyttää samalta kuin kirjassa. Kirjan ohjeistus on vähän suurpiirteinen mutta yksityiskohtaiset kuvat joistain vaiheista auttavat loistavasti joten jos on yhtään kokemusta vaatteiden ompelusta, pystyy hankalampiakin malleja tekemään kirjan ohjeilla helposti.
 Edessä mallissa on siis laskokset ja ne on tikattu kiinni tekemällä iso siksaks kuvio vekkien päälle. Muutoin malli onkin ihan peruskamaa joten valmistui nopsaan senkin vuoksi. Tykkään hurjana!

Ompelun lisäksi olen nyt viikonloppuna luonut superlankaakin ja neulonut sillä vähän viltin alkua sekä saanut valmiiksi yhden ja puolikkaan lapasen mutta niistä sitten tuonnemmassa vielä omaa merkintää. Ollut kyllä tuottelias ja ihana viikonloppu, pitkään vaiheessa ollut (vaikkakin neuleena supernopea) ponchokin valmistui.

Liottelin yön yli myös papuja ja tein tälläistä papu-tomaattikastiketta riisin seuraksi. Mausteita kannattaa laittaa ihan oman maun mukaan, mistä sattuu tykkäämään. Tästä tuli sellainen hyvä ei-papuisan makuinen kastike, itsellä oli Aduki papuja (liotus 8h, keitto noin 25 min) ja ne olivatkin kivan mietoja ja hyviä rakenteeltaan tähän.

Papukastiketta riisille (noin 3-4 hengelle)

noin 1,5 dl kuivia papuja (liota ohjeen mukaan, papulajista riippuen 8-> tuntia)
1 prk yrttitomaattimurskaa
tomaattipyrettä
1 tomaatti
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
fetaa (ihan vaan muutama nokare)
paprikamaustetta
chilimauste sekoitetta
grillimaustetta
tabascoa
mustapippuria
viherpippuria

Huuhtele liotetut pavut ja laita kiehumaan, kiehumisaika riippuu papulajista. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä tomaattipyreen kanssa. Lisää kaikki mausteet sekä tomaattimurska ja pavut, anna kuumeta ja lisää lopuksi fetamuruja mukaan, sekoita. Leikkaa tomaatti kuutioiksi ja lisää sekaan. Tarjoile esim riisin kera.

lauantai 1. lokakuuta 2011

Kausimakuvinkki

Jos ei mua ihan henk.koht tunne ei voi ehkä ymmärtää kuinka tärkeää jäätelö mulle on. Intoni Spice Iceen on siis aika hurja, varsinkin nyt koska pyörremyrskyn saa omenapiirakan makuisena! Mukana on siis keksinpaloja, omenakaura-välipalakeksiä sekä vaniljapehmistä, mmm. Ihan täydellistä syksyjäätelöä, suosittelen ihan ehdottomasti jokaiselle! Kotonakin moinen kombo onnistuu helposti tietysti. Tätä on kyllä pakko saada lisää.