tiistai 18. lokakuuta 2011

Peltileipää

Olen alkanut taas kitsastella kaupassa leivän ostamisen kanssa ja siksi pyöräyttelinkin kaurasämpylöitä viikko takaperin. Sämpylät on tuhottu joten eilen tein sitten peltileipää, mukaillen Maku-lehdessä ( 1/ 10 talvi) ollutta ohjetta. Tuli tosi namia ja koska satsista tulee koko pelti, riittää leipää vähän pidemmällekin eikä vaan yhdeksi päiväksi.


Peltileipä, hurjan makoisa

juuri

1 pss kuivahiivaa
5 dl vettä
1/2 rkl sokeria
1/2 dl perunamuussijauhetta
1, 5 dl kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja

alustus

1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
noin 6 dl jauhoja ( 2 dl grahamjauhoja, loput vehnää)

päälle
hienonnettu valkosipulinkynsi

Sekoita hiiva juuren kuiviin aineisiin, lisää lämmin vesi (kuumempi kuin tuorehiivan kanssa käytettävä mutta ei tosi kuumaa) ja sekoita velliksi. Anna heräillä lämpimässä.
Kun juuri kuplii, lorota siihen öljy ja alusta mukaan jauhot. Taikinasta tulee melko napakkaa mutta on paras jättää se silti hieman tahmaiseksi kuohkean leivän aikaansaamiseksi.

Levitä taikina leivinpaperille pellin päälle ja anna kohota hieman, ainakin sen aikaa että uuni kuumenee 200 asteeseen. Vetele veitsellä tai pitsaleikkurilla taikina osiin (esim 12 palaan tai 24 palaan) ja ripottele ylle valkosipulin kynnen pikkupalasia. Paista noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti