lauantai 16. huhtikuuta 2011

Vadelma Pavlova

 Arkiston kätköistä löysin herkun joka ei täällä ole koskaan esiintynytkän. Olen tehnyt Pavlovaa kerran kaksi ja se jos mikä vie makeannälän. Vaikeaa tämän tekeminen ei ole, tarvitsee vain vatkata ja vatkata jotta marenki syntyy. Pohja on siis marenkimainen, keskeltä vaahtokarkinpehmeäksi jäänyt perusta jonka ylle kerrostetaan hyvillä mielin kermavaahtoa runsaasti, sekä marjoja tai hedelmiä, mitä nyt mieli tekee. Jotain raikasta, kirpeää tai hapanta jotta pavlovan ylitsevuotava makeus vähän taittuu.

Vadelma Pavlova

4 kananmunan valkuaista
250 g sokeria
 2 rkl maissijauhoja (tai 4 rkl tavallisia jauhoja )
 (1 rkl valkoviinietikkaa, ei pakko, itse en käyttänyt)
 Pari tippaa vaniljauutetta tai teelusikallinen vaniljasokeria

Päälle; kermavaahtoa ( 2 prk tai 1 isompi) sekä vadelmia (tai muita marjoja tai hedelmiä)

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja laita pellin päälle leivinpaperi.

2. Vatkaa valkuaisia kunnes vaahdosta muotoutuu huippuja kun vatkaimen nostaa hitaasti ylöspäin. Lisää sitten sokeria lusikallinen kerrallaan vatkaten samalla, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää. Taittele sekaan jauhot,(viinietikka) sekä vanilja kunnes seos on tasaista ja sileää.

3. Kasaa marenki leivinpaperille ympyrän muotoon niin, että halkaisija on noin 23 cm, tehden keosta päältä ja reunoilta tasaisen ja sileän. Pist uuniin ja laske samalla lämpö 150 asteeseen. Paista noin tunti tai tunti ja vartti. 

4. Kun marenki on valmis, sen tulisi näyttää rapealta reunoista ja olla kuiva pältä mutta kun tökit keskustaa, tulisi sisällön tuntua vaahtokarkkimaisen tahmealta/pehmeältä. Käännä lämpö pois päältä, avaa uunin luukkua ja anna jäähtyä (uunissa yhä siis).

5. Tulos saattaa olla vähän musertunut mutta se ei haittaa, sillä marengin pohjapuoli nostetaan ylöspäin tarjoillessa, näin sileä pinta on ylöspäin.

6. Kuorrutetta varten vatkaa kerma  ja asettele ylle vadelmat.




4 kommenttia:

  1. Oioioi, varmaan superhyvää!

    VastaaPoista
  2. Sara, no kieltämättä! Jopa minun makeannälkä lähti yhdellä palalla.

    VastaaPoista
  3. kun teit tuon marenki pohjan, tuliko siitä lähes kokonaan mureneva vai oliko se hieman sitkeä keskeltä? vaikuttaako tuo valkoviinietikka siihen, että marengista tulee sitkeämpi?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi; Tietääkseni valkoviinietikka auttaa juuri sitkeyden kanssa mutta kyllä ilmankin marenki jäi keskeltä ihan kunnolla sitkeäksi (sulaneen vaahtokarkin tapaista) kun vaan oli paistoajan kanssa tarkka.

    Itse en näe syytä ostaa sitä siis pelkästään pavlovan tekemiseen ja koska en yhtään pidä valkoviinietikan mausta ei sitä tulisi muuhunkaan käytettyä.

    VastaaPoista