sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

sitruunainen kakku pääsiäisherkkuna


Ohjeen nappasin Pirkka lehdestä. Tulos on hieman erinäköinen kuin esimerkissä oli, mutta tekemäni sitrustahna ei jähmettynyt kylliksi. Tämän vuoksi sitrustahna on kyllä kakun päällä mutta kermavaahdon alla. Jos saat tahnan jähmetettyä, voi kermavaahdon levittää ihan ohjeen mukaan vaan reunoille.


  Kakkupohja

4  kananmunaa
1 1/2 dl  sokeria
1 1/2 dl  vehnäjauhoja
1/2 dl  perunajauhoja
1 tl  leivinjauhetta

  Lemon curd eli sitruunatahna
3  kananmunaa
2 dl  sokeria
1  sitruunan raastettu kuori
1 dl  sitruunanmehua
50 g  voita

  Kostutus
2 dl  appelsiinitäysmehua

  Täyte ja kuorrutus
1 tlk (820 g)  persikanpuolikkaita sokeriliemessä
2 tlk (4 dl)  vispikermaa
2 tl   vanilliinisokeria
  sitruunatahnaa (jätä kakun pinnalle 1 dl)

Koristelu
1 dl  sitruunatahnaa
1 kiivi
2  säilykepersikanpuolikasta
osa kermavaahto miksistä


1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (tilavuus 3 l). Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
2. Riko huoneenlämpöiset munat paksupohjaiseen kattilaan. Lisää sokeri, sitruunankuori ja-mehu. Kuumenna seosta koko ajan kierrevatkaimella vatkaten. Vatkaa huolellisesti kattilan pohjaa myöten,kunnes seos kiehahtaa. Siirrä kattila heti pois levyltä ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi nokareina. Nosta kattila jäähtymään kylmään vesihauteeseen.
3. Valuta ja leikkaa persikat pieniksi kuutioiksi. Jätä pari persikkaa koristeeksi.
4. Vaahdota vispikerma ja mausta vanilliinisokerilla. Jätä sitruunatahnasta 1 dl koristelua varten ja sekoita loppu tahna kermavaahdon joukkoon.
5. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Nosta pohjalevy tarjoiluvadille. Kostuta levy appelsiinimehulla. Levitä pohjalevylle persikkakuutioita ja kermaseosta. Kostuta ja täytä samoin seuraava kerros. Jätä kermaseoksesta noin 1/3 kakun reunojen koristeluun. Kostuta päällimmäinen kakkulevy ja nosta paikoilleen. Pane leikkuulauta hetkeksi kakun päälle.
6. Levitä loppu sitruunatahna kakun päälle. Viipaloi persikat, karambola ja kuoritut kiivit. Asettele hedelmät kakun päälle näyttäväksi keoksi. Peitä kakun reunat kermaseoksella.

Alkuperäis ohje kehottaa säästämään kakun seuraavaan päivään. Toisin kävi meillä, kakusta jäi pari palasta seuraavaksi päiväksi ja muu hävisi muutamassa tunnissa. On superhyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti