sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Kieppaisu leivät

Jatkuvaan leivän ostamiseen meni hermot, joten viikottaisella ostosreissulla ostin valmiin leivän sijaan täysjyväjauhoja sekä spelttihiutaleita ja pari palaa tuorehiivaa. Vanhasta Maku-lehdestä löytyi ohje jossa alustusta tai vaivaamista ei kaivata, joten aamuleivät valmistuivat nopsaan kun noudatin suurin piirtein valmista ohjetta. Kävipä myös niin, että ostamani jauhot ja hiutaleet passasivat kuin nenä päähän näihin.

Jauhojen suhdetta voi vaihdella esim 5 dl täysjyvää, 1dl vehnäjauhoja ja hiutaleita voi miksata esim kaurahiutaleiden kanssa. Tein toisen erän näillä muutoksilla ja lisäsin mukaan vielä vähän siemeniä.

Kiepautus sämpylät

1/2 tuorehiiva
3 dl spelttihiutaleita
3 dl täysjyväjauhoja
2dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1/2 dl sulaa margariinia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpimäksi ja lietä siihen hiiva. Lisää sitten sokeri ja suola, hiutaleet ja täysjyväjauhot, sekoita puuhaarukalla. Seos on puuromaista nyt joten lisää siihen vehnäjauhot ja sula voi. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi noin 30min. Kiepsauta sitten pellille leivinpaperin päälle nuolian avulla taikinasta sämpyläntapaisia kekoja. Kohota 15min, pirskota ylle vettä ja paista 250 asteessa 8-12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti