perjantai 2. joulukuuta 2011

vegaaniset joulupiparit



Ohjeen näihin löysin kotivinkin jouluherkut lehdestä ja koska ainesluettelo on naurettavan lyhyt, päätin alkaa ensi kertaa eläissäni tekemään piparitaikinaa itsekseni. Kyllähän piparitaikinaa oon tehny äidin kanssa  aikoinaan mutta en enää sittemmin. Näissä pipareissa maistuu appelsiini, mutta muuten ovat kyllä ihan perinteisten joulupipareiden makuisia. Taikina kohmettui hyvin jo muutamassa tunnissa, joten hätäisenä leivoin sen jo saman illan aikana ihan ilman ongelmia koska taikina oli rakenteeltaan tosi kimmoisaa ja kiinteää.

1/2 appelsiinin raastettu kuori
125g maidotonta margariinia
1dl sokeria
1dl siirappia
1 rkl piparkakkumaustetta
3 rkl vahvaa kahvia
1 tl soodaa
4 1/2 dl jauhoja

Pese appelsiini ja raasta sen kuorta. Sekoita kattilassa kuori, margariini, sokeri, siirappi ja piparkakkumauste. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa. Lisää kahvi ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää jauhot seokseen hyvin sekoittaen, kunnes taikina on kiinteää. Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa min 5h, ohjeen mukaan mieluiten yön yli.

Kaulitse taikinasta muutaman millin paksuinen levy jauhotetulla pöydällä. Tee piparmuottien tai esim lasin avulla pipareita, paista 200 asteessa 6-10 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Samoja pipareita tuli tehtyä täälläkin. Oli tosiaan oikein helposti käsiteltävä taikina. Tänä vuonna kokeiluun voisi ottaakin kaakaopiparit.

    VastaaPoista
  2. Paula; kaakaopiparit kuulostaa herkulta! Vaikka perinteiset herkut ovat aina hyviä, tykkään itsekin kokeilla joskus jotain vähän erilaista. Nuo vegepiparitkin olivat niin helppoja tehdä että enpä edes harkinnut alkaa tekemään toista satsia perinteisiä pipareita.

    Oikein hyvää uutta vuotta sulle vielä! (:

    VastaaPoista