sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Pitaleipiä, falafeleja ja vaalkosipulia!

Aiemmin olenkin jo maininnut että tarkoituksena on ollut tehdä uudestaan falafeleja ihan alusta alkaen. Tällä kertaa inspiraatio löytyi Passion for Food kirjasta. Maku mahtava, paistokokemus ei. Eka satsi onnistui täydellisyyttä hipoen ja pallot pysyivät aivat täysin koossa, korppujauho vain karkasi öljyyn aika pitkälti. Kun olin paistanut noin 10kpl alkoi öljy olla jo sen verran likaista että falafelit alkoivat hajoilla ja öljy piti vaihtaa mutta sitä ei ollut tarpeeksi uuteen uppopaisti-satstiin joten paistoin ne sitten pannulla puoliksi upoksissa vain. Ihmettelen miksi falafelit vaan uudestaan ja uudestaan hajoavat uppopaistaessa? Johtuiko se öljyn seassa olevasta sotkusta koska alun palleroista tuli täydellisiä vai onko kyse öljyn lämpötilasta? Niin tai näin, tätä on vielä harjoiteltava.

Falafelit (noin 4:lle)

2 prk kikherneitä (a 400g)
6 rkl vehnäjauhoja
3 valkosipulin kynttä
1/2 sipuli
persiljaa
suolaa
paprikajauhetta
korianteria

paistamiseen;
öljyä
korppujauhoja

Valuta kikherneet, raasta valkosipulin kynnet ja silpua sipuli.
Soseuta kaikki falafelin ainekset yhteen joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Pyörittele massasta palloja ja kiepauta ne korppujauhoissa. Uppopaista öljyssä (tai simppelisti pannulla runsaassa öljyssä) ja laita kulhoon/lautaselle paperin päälle jotta liika öljy valuu pois.


Pitaleivät

Ohje näihin tuli Pastanjauhajilta simppelin googlauksen kautta.

Pitaleivät (noin 6kpl)

1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
ripaus suolaa
noin 7 dl jauhoja

Taikina tehdään ihan perusleivän tapaan, ensin kuivahiiva osaan jauhoista, lisätään neste ja suola ja loput jauhot, alustetaan hyvin ja annetaan turvota 30 min. Kauli sitten leivistä ohuita ympyröitä ja paista 250 asteessa 5-7 minuuttia kunnes leipäset ovat saaneet väriä ja popsahtaneet kuperiksi. Mitä ohuempi leipä, sitä enemmän se nousee. Ei hätiä jos eivät paljoa nouse, leivän saa silti yleensä halkaistua jotta sen voi täyttää ja ellei se onnistu, voi leivän käyttää perinteisen leivän tapaan ja asetella täytteet sen päälle.

Valkosipulikastike

noin 3rkl valkosipulia raastettuna
1 dl turkkilaista jugurttia
1 1/2 rkl sitruunamehua
mustapippuria
pizzamaustetta (tai oikeellisesti minttua)

Sekoita kaikki aineet yhteen ja laita kylmään hetkeksi.
Kastike ei muuten ehtinyt kuvaan asti kun olin innokkaana räpsinyt jo ennenkuin tajusin nostaa kastikkeen jääkaapista, mutta se nyt on valkoista jugurttipohjaista kastiketta.


Täytetty pitaleipä syntyy sitten näinkin helposti;

Edellä mainittujen lisäksi tarvitaan; punasipulia, tomaattia ja salaattia.
Leikkaa pitaleipä auki, lisää pari falafelia, kasviksia, valkosipulikastiketta ja syö!

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Oli kyllä hyvää, suosittelen testaamaan! Varsinkin falafelit on helppo tehdä vaikka eivät ihan peruspöperöä olekaan (:

    VastaaPoista