maanantai 15. helmikuuta 2010

vege lasagnea

Maanantai ei startannut odotetulla tavalla mutta onneksi jääkaapista voi poimia viikonloppuna tehdyn lasagnen joka pehmittää arkiviikon alkua.

Lasagne tyyppejä löytyy varmasti yhtä monta kuin tekijääkin. Lasagne ei menetä viehätystään lämpimänä arkiruokana joka tuoksuu ihanalta ja saa kodin lämpenemään. Lohturuokaakin se on. Oma lasagneni vaihtelee tonnikala versiosta ihan pelkästään tomaattiin nojaavaan lasagneen asti. Tällä kertaa tein lasagnesta ihan vegeä, tosin ei vegaanista. Maidon korvasi alpro soyan soijamaito ja proteenin lähteenä toimi soijarouhe. Soijamaitoa en ollut aiemmin lasagneen laittanut joten hieman ryppyjä tuli matkalle; voi ei sekoittunut maitoon kunnolla eikä seos saostunut aivan toivotulla tavalla. Jauhoja olisi varmaan pitänyt olla sitten enemmän kuin yleensä. Maku oli  erittäin hyvä ja lasagne tiivistyi sopivasti kun sen antoi levähtää hetken.

Lasagne

Lasagne levyjä vähän vuoan koosta riippuen
1/2 dl soijarouhetta
1prk tomaattimurskaa
1 isohko porkkana
1rkl tomaattipyrettä
2dl vettä
1 sipuli
2tl paprikajauhetta
valkosipulin kynsi/kuivarouhe valkosipulia 1rkl

noin litra maitoa (tai 5dl maitoa+5dl vettä)
noin 1 dl jauhoja
50g voita
mustapippuria
juustoa sen mukaan kuinka paljon siitä tykkää

Silppua sipuli ja kuulota se tilkassa öljyä. Lisää valkosipuli ja sekoita.
Lisää soijarouhe ja sekoita se sipulin kanssa.
Kaada pannulle 1 dl vettä ja anna soijarouheen imeä vesi.
Tällä välin raasta porkkana suoraan pannulle suht isolla raastin rei'ällä.
Kun vesi on haihtunut ja seos ei näytä vetiseltä, lisää joukkoon tomaattipyre ja paprikajauhe.
Sekoita jotta pyree värjää sipuleita ympäriinsä ja lisää sitten tomaattimurska. Laske samalla lämpötila keskilämmölle ja anna porista kun valmistat toisen kastikkeen. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Sulata voita kattilassa ja lisää samalla jauhoja sekoittaen jotta jauhot eivät jää möykyiksi vaan sekoittuvat voin sekaan.
Anna "ruskistua" kullankeltaiseksi ja lisää sitten puolet maidosta ja sekoita kunnes seos kiehuu.
Tässä vaiheessa seoksen tulisi saostua, mikäli ei, jauhoja voi vielä vispata mukaan epätoivon yllättäessä. Lisää sitten loppu neste sekoittaen samalla.
Anna taas kiehua ja laske sitten lämpö keskilämmölle.
Lisää mustapippuria ja juustoraastetta noin 1dl tai miltä parhaalta tuntuu.

Voitele vuoka.
Lisää tomaattikastikkeeseen 1 dl vettä mikäli nestettä on haihtunut siitä paljon.
Kauho tomaattikastiketta kauhalla vuoan pohjalle ja sen päälle vieri viereen lasagne levyjä niin etteivät ne mene päällekäin. Lisää sitten uudestaan tomaattikastiketta jonka lisäksi myös vaaleaa kastiketta niin että lasagnelevyt peittyvät. Lado uusi kerros lasagnelevyjä ja  tomaattikastike+vaalea kastike yhdistelmä. Toista kunnes vuoka on suhteellisen täynnä. Viimeiseen kerrokseen lasagnelevyjen ylle tulee ainoastaan vaaleaa kastiketta. Lisäksi pinnalle voi ripotella vielä juustoa.

Paista 30-40 minuuttia ja anna tasoittua folion alla noin vartti ennen tarjoamista.

Lasagne säilyy hyvin jääkaapissa joten sitä on hyvä valmistaa vaikka viikonloppuna ja syödä sitten kiirepäivinä kun ei tarvitse muuta tehdä kuin lämmittää se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti