keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Virkatut bikinit step- by- step final + alaosan ohje

Done & Done, nimittäin nämä virkatut bikinit vol 2. Viimeksi nähdessä bikinikappaleista toinen oli valmis, toinen kesken. Sittemmin olen virkannut kappaleet loppuun, punonut nyörit ja ommellut niskalenkin kiinni bikinilappuihin, pujottanut alemman nauhan osien alareunasta läpi ja voila! 

Ohje tosiaan alkujaan Novita kesä 2012, lankana kotiväki. Langan menekki on tosi vähäistä yläosaa varten. Yläosa ja alaosa syntyivät yhteen yhdestä kerästä itsellä myös, riippuu virkkuutiheydestä ja koosta pitkälti tämä tosin. Alareunassa on tosiaan 1 pylväs, 1 kjs, 1 pylväs jne rivi, jonka läpi sujautellaan tuo nyöri. Bikinikappaleet voi ommella/sitoa langalla myös keskeltä kiinni toisiinsa ja tehdä yhden pitkän nyörin sijaan kaksi rinnanympäryksen kattavaksi. Nämä nyörit kiinnitetään bikinikappaleiden uloimpiin alakulmiin, samalla tavalla kuin niskalenkin nyöritkin on ommeltu (neulaa+lankaa tai solmitaan vain nyöri kiinni kahden pylvään välistä.)

Olen siis ommellut, ompelulangalla niskalenkin nyörit bikinikappaleiden yläkulmiin! Sama onnistuu myös kotiväellä tai kehittelemällä erilaisia solmintatapoja, huomasin kuitenkin että langan ja neulan ottaminen kauniiseen käteen saa aikaan siistin lopputuloksen.


Koska bikinien alaosasta tuli kysymystä, tässä vielä introa siihen: Alaosa virkataan kahtena kappaleena, joka ommellaan kiinni haarasauman kohdalta. Koko kappale tehdään pylväinä.

Alaosan tekeminen on vielä helpompaa kuin yläosien; tarvitsee vain pylväitä ja ketjusilmukoita, ei muuta! Lisäyksetkin ovat helppoja. Oma tekeleeni menee suunnilleen tämän ohjeen mukaan, lisäilin ajoittain vähemmän, ajoittain enemmän ja kappaleeseen tuli eri verran kerroksia kuin ohjeessa. Jokaisen kroppa määrää kerrosmäärät, joten nämä ovat ohjeellisia. Ohje on Novitan kesä2012 lehdestä, tässä koetan selittää sen yksinkertaisesti:

Alaosa aloitetaan etukappaleesta näin: 

Virkkaa 16 ketjusilmukkaa. 
Virkkaa sitten 3 kjs (vastaa seuraavan kerroksen ekaa pylvästä) ja sitten jokaiseen silmukkaan pylväs = 16 pylvästä. 
Tämän jälkeen lisää seuraavalla (eli 3 krs.) kerroksella molemmissa reunoissa 1 pylväs (eli tee ekaan/vikaan silmukkaan kaksi pylvästä). 
4 krs; 1 pylväs per 1 silmukka.
 5-8 krs; lisää kummassakin reunassa 1 pylväs (eli 2 p yhteen silmukkaan alussa ja lopussa). 
9 krs; lisää kummassakin reunassa 2 p (eli 2 p ekaan silmukkaan, 2 p tokaan silmukkaan, toista kerroksen lopussa).
Toista sama seuraavilla kolmella kerroksella. 
Tämän jälkeen, kerroksilla 13-21, lisää joka toisella kerroksella 2 pylvästä, joka toisella 1. 
Kerroksilla 22-29 kannattaa lisäillä sen mukaan mitä oma kroppa vaatii, Novitan (kesä2012) ohje kehottaa lisäämään jokaisella näillä kerroksella 1 p kummassakin reunassa). Ohjeellinen pylväsmäärä lopussa on 84. 

Takaosa aloitetaan myös 16 ketjusilmukalla ja virkataan sitten vaan pylväitä jokaiseen silmukkaan kuten etuosassakin.
 2-3 krs; lisätään 1 pylväs molemmissa reunoissa. 
4-11krs; lisätään kaksi pylvästä molemmissa reunoissa. 
12-32 krs; lisätään 1 pylväs jokaisessa reunassa. 
33 krs ei lisäyksiä. 
Ohjeellinen pylväsmäärä lopussa on 94. 

Alaosaa virkatessa kannattaa vähän mallailla mikä on oma koko, vaatiiko enemmän levennystä vai vähemmän ja tarvitseeko enemmän/vähemmän kerroksia kuin mitä ohje neuvoo. Kappaleet ommellaan niiden valmistuttua sitten langalla yhteen, punotaan nyörit kappaleiden kulmiin ja valmista on. Halutessaan kappaleiden ympäri voi virkata kerroksen kiinteitä silmukoita. Virkkauslangasta tehdyt bikinit ovat hieman läpikuultavammat ja "pitsisemmät" kuin kotiväestä tehdyt, joten mikäli alaosan tekee kotiväestä, on se vielä tiiviimpi kuin tämä oma kokeiluni virkkauslangalla.

Loppujenlopuksi sekä virkkauslangalla että kotiväellä tehdyt bikinit onnistuivat hyvin, vaikka niistä tuli kyllä todella erilaiset. Kannattaakin muistaa, että lanka ja oma virkkaus/neulonta tyyli vaikuttaa lopputulokseen todella paljon eivätkä nämä omat tuotoksenikaan vastaa esim. Novitan lehtikuvia, mutta silläpä ei ole väliä. Kunhan lopputulos miellyttää itseään on homma onnistunut.

Löydät täältä kuvan Virkkauslangalla tehdyistä bikineistä.
Löydät täältä osan 1 eli bikinien yläosan aloituksen.
Löydät täältä osan 2 eli bikinien yläosat pidemmässä vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti