sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Karpalo Charlotte

Ystäväni oli kerännyt saaliiksi ison rasiallisen karpaloita, joten oli leivottava kakku. Päädyttiin tekemään Charlotte johon karpalot passasivat varsin mainiosti. Samalla pääsin itse tekemään jotain mitä aiemmin en ollut leiponut ja tulipa käytettyä liivatettakin pitkästä aikaa. 

Tästä tuli niin hyvää. Päällikerros on siis kääretorttua jossa on äitini tekemää hilloa sisällä. Vielä parempaa tästä teki se, että tämä leivottiin yhdessä ystävän kanssa ja oli supermukavaa. 


Sisältä paljastuu kerma-rahka-karpalo täyte. 

Makean ja kirpeän happaman yhdistelmä on just hyvä kun Charloten nostaa jääkaapista, lämpimämpänä karpalot voivat maistua vähän liian happamilta.

Opin ystävältäni, että munasokeri vaahtoa varten munat kannattaa vatkata ensin ja sitten vasta lisätä sokeri.

Ohje on Kotilieden parhaat leivonnaiset kirjasta sovellettu Charlotte russe

Karpalo Charlotte

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2dl perunajauhoja
noin 2dl hilloa

täyte

5 liivatelehteä
1/2 dl vettä
250g rahkaa
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 sitruuna
3,5 dl karpaloita kohmeisina

Vatkaa munat vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa kunnes vaahdon pintaan voi "piirtää" kahdeksikon hetkeksi. Lisää jauhoseos sihtaamalla. Kääntele taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperille pellille. Paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle, anna jäähtyä.

Vatkaa täytettä varten kuohukerma hyvin, lisää sokeri ja rahka. Liota liivatelehdet pienessä määrässä kylmää vettä ja sulata ne sitten puoleen desiin kiehuvaa vettä. Lisää liivate kermarahkaseokseen hyvin vatkaten. Lisää vielä mehu yhdestä sitruunasta sekä karpalot, sekoita.

Levitä hillo kääretorttulevylle ja rullaa, leikkaa noin 1 cm viipaleiksi. Vuoraa noin 2 litran vetoinen kulho elmukelmulla ja vuoraa kulho sitten kääretorttu viipaleilla. Kaada täyte sitten kulhoon. Peitä pinta muovikelmulla (aseta tarvittaessa esim lautanen painoksi) ja siirrä jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi. Kumoa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti