tiistai 31. heinäkuuta 2012

Spin that pole- tankotanssi liikuntamuotona JKL:ssä

Kirjoittelin joskus aikoinaan käyneeni testaamassa SalsaStudiolla tankotanssia. Siinähän kävi niin, että sittemmin olen käynyt RSP:llä sekä SalsaStudiolla useammankin kerran ja huomenna starttaavat SalsaStudiolla elokuun tunnit. Taitaa käydä vieläpä niin että löydän tunneilta itseni koko syyskauden, mutta ensin on tämä elokuu edessä.

Itse huomasin kesäkuun jälkeen (kävin joka viikko tunnilla), että kehon hallinta parani, lihasvoima kasvoi ja kehityin lajissa lähtötasoon nähden huimasti vaikka alkaja olen yhä. Ehdottoman koukuttava laji, edistyminen on helppoa ja kunto kasvaa huomaamatta. Laji on fyysisesti rankka, varsinkin aivan alussa, mutta noin 5-6 käyntikerran jälkeen kropan pitäisi olla tottunut uusiinkin lihaksiin ja homma helpottuu.
kuva googlattu

Jyväskylässä tankotanssia voi harrastaa tosiaan Ready Set Polella sekä SalsaStudiolla.

RSP (eli ReadySetPole) on ainoastaan tankotanssiin keskittynyt tanssikoulu, jossa tarjotaan myös tolppatunteja. RSP:llä tankotunteja on neljänlaisia, Alkeet 1,2 Jatko 1,2. Alkeis ykkösellä lähdetään ihan perusteista ja alkeista eli ihan ummikkona voi astella paikalle. Muut tunnit nojaavat aina sitten edellisellä tasolla opitulle. RSP:llä voi käydä yksittäisillä tunneilla helposti, sillä jokainen tunti varataan erikseen järjestelmässä. Tämä tarkoittaa toisaalta myös sitä, että moni jo paljon tankoilua harrastanut käy myös monilla alkeistunneilla ja tällöin alkeistunnin sisältökin saattaa tuntua haastavalta, opettajat mukauttavat tunnin sisältöä aina läsnäolijoiden mukaan nimittäin. Tunnit sisältävät lämpät, hieman lihaskuntoa (vaihdellen) sekä erilaisia temppuja, lyhyitä koreografioita sekä loppuvenyttelyt. RSP:llä saa olla aika itsenäisesti tunneilla, eli temppuja treenataan opettajan esimerkin mukaan ja opettaja kiertelee sitten luokassa auttamassa.

RSP sijaitsee yläkaupungilla, lyhyen kävelymatkan päästä keskustasta, Juomatehdasta vastapäätä. Sali on kivan iso ja tangot kiinni katossa asti. Opettajat oman kokemuksen mukaan aika eri tasoisia mutta kaikki todella mukavia. Plussaa helposta ilmoittautumisesta,sitoutua ei tarvitse lainkaan.Miinusta tuntien ajoittaisesta sekavuudesta- mikäli tunneilla on paljon eri tasoisia tankoilijoita, jää helposti itsekseen kokeilemaan liikkeitä ilman että opettaja pystyisi koko ryhmän kanssa samaan aikaan harjoittelemaan liikkeiden suoritusta.

SalsaStudiolla tankotanssitunnit on luokiteltu aivan eri tyyliin kuin RSP:llä. SalsaStudio tarjoaa Work the Pole, Do the Pole ja Spin the Pole tunteja. Lisäksi pidemmällä oleville on tarjolla Hard Pole tunteja ja PoleStar tunteja. Work the Pole tunti sisältää aika paljon lihaskuntoa mutta tietysti myös perus pyörähdyksiä, joitain temppuja ja tankotekniikkaa. Work the Pole sopii siis mainiosti aivan aloittelijoille tai tukemaan vaikka tempullisempia tunteja sillä tunnin sisältämä lihaskunto-osuus parantaa kestävyyttä tangiolla. Do the Pole:sta ei ole itsellä kokemusta, mutta verkkosivujen mukaan tunti painottuu koreografiaan, temppuihin ja pyörähdyksiin. Spin the Pole tunnit keskittyvät vain ja ainoastaan temppuihin, akrobatiaan ja pyörähdyksiin. Kaikilla tunneilla mukana tietysti lämpät ja loppuvenyttelyt ja jokaisesta tuntimuodoista löytyy eri vaikeustasoja, aloittelijasta konkariin. SalsaStudiolla ollaan sitoutuneempia kuin RSP:llä, eli tunnit toimivat kurssimuotoisina ja niille ilmoittaudutaan syys/kevät/kesä kausille. Myös yksittäisille tunneille voi mennä, mutta niitä ei voi erikseen varata eli mukaanmahtuminen ei ole varmaa. Kurssimuotoisuus takaa sen, että tunneilla on yleensä suhteellisen samantasoista porukkaa ja liikkeitä harjoitellaan enemmän yhdessä vaikka itsenäistä harjoittelua mahtuu aina myös jokaiseen liikkeeseen.

SalsaStudio sijaitsee aivan keskustassa, Kirkkopuistoa vastapäätä. Sali on paljon pienempi verrattuna RSP:n saliin ja tangot ovat kiinni alustoissa eikä katossa- täten ne ovat myös paljon lyhyempiä kuin RSP:n tangot (ei liian lyhyitä kuitenkaan tosiaankaan). Pieni sali takaa toisaalta sen, että opettaja on kaikkia lähellä. Opettajista olen ollut vain Niina tunneilla mutta Niina on niin loistava opettaja että uskallan olettaa muidenkin olevan hyviä. Miinusta pienestä salista joka on ehkä vähän ahdas jos jokaisella tangolla on tanssija, plussaa paremmasta ohjauksesta- tekniikkaan on kiinnitetty SalsaStudiolla paljonkin huomiota mikä auttaa temppujen tekemisessä paljon.  

Kummassakin paikassa siis puolensa- hintatasolta aikalailla samalla viivalla. Mikäli ei hoksaa lajia omakseen heti syys/kevät kauden alkaessa, suosittelen menemään RSP:lle, aloittaa voi milloin vain ja mikäli haluaa käydä säännöllisemmin, tarjoanee SalsaStudio monen makuun sopivia tuntimuotoja. Salsalla on tarjolla tunteja tosiaan näin kesäisinkin, tällä viikolla alkavat elokuun tunnit.

Tankotunneille voi mennä kuka vain, alkukunnolla ei ole väliä. Pieni peruskunto auttaa temppujen tekemisessä alkuunsa, mutta kuka vain voi kehittyä tässä nopeasti. Mistään strippaamisesta tässä ei ole kyse, ihan kunnon urheilua tämä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti